Денят по диагонал – 13 юни 2024 г.

Борисов призова първо да се изберат комисии в НС, а после да се мисли за антикорупционната

Борисов няма да се кандидатира за премиер, от ГЕРБ ще разговарят с всички партии за кабинет

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов няма да се кандидатира за премиер. Борисовата формация спечели изборите за 50-ото Народно събрание и предстои да вземе първия мандат съставяне на кабинет. От понеделник партията започва преговори с всички политически сили в новия парламент.

Радев ще обяви в понеделник кога ще свика Народното събрание

Президентът Румен Радев ще обяви в понеделник кога ще свика първото заседание на 50-ото Народно събрание.

Пред репортери в Казанлък държавният глава коментира изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в което той съобщи, че ГЕРБ ще се опита да състави на експертен кабинет. “Аз очаквам от изявления да се премине вече към диалог между политическите сили – от тях зависи дали и какво управление ще имаме, чакаме този диалог да продължи”, каза Радев.

Българският банков сектор – първо тримесечие на 2024 година

Към 31 март 2024 г. 23 банки оперират в българския банков сектор, като 6 от тях са клонове на чуждестранни кредитни институции.

Общо активите на банковата система към 31 март 2024 г. възлизат на 176.3 млрд. лв., като отбелязват ръст от 2.48% спрямо 31 декември 2023 година. Делът на петте най-големи банки на база общо активи възлиза към 31 март на 76.55 процента. На челна позиция остава Обединена Българска Банка АД с активи в размер на 34.7 млрд. лева или 19.66% пазарен дял, като бележи ръст от 1.87% в активите спрямо 31 декември 2023-ра. Банка ДСК АД заема втора позиция с 19.02% пазарен дял и ръст в активите от 2.34% спрямо предходното тримесечие. На трета позиция е Уникредит Булбанк АД с пазарен дял от 18.52% и ръст в активите от 1.64% спрямо 31 декември 2023-та. Четвърта и пета позиция, без промяна спрямо края на 2023 г., се заемат съответно от Юробанк България АД и Първа Инвестиционна Банка АД.

ЕС ще спечели ли от търговска война с Китай, или напротив?

Тезата се, че пазарът се регулира сам, е доста разпространена, но все по-пренебрегвана. В идеалния случай, не друг, а пазарната логика контролира цените и качеството с оглед търсенето. Докато ролята на държавата се изчерпва със създаването на законодателната рамка, гарантираща сигурността и предсказуемостта. Заради бюрокрацията на Брюксел обаче от известно време взехме да разбираме регулацията единствено като намеса на държавата. И затова се появиха регулации, които “заповядват” на потребителите кои стоки да купуват и кои – да заобикалят отдалеч. И понеже на хоризонта се задава нова търговска война между ЕС и Китай, редно е някой предварително да отговори на въпроса “Какво ще спечелят държавите членки от допълнителните мита върху вноса на китайски електромобили?”

Въпреки воплите, китайските производители на EVs могат да преглътнат митата на ЕС

Китайските производители на електрически коли (EVs) се оплакват от “незаконните” допълнителни митнически ставки на Европейския съюз, но имат няколко опции да продължат да печелят и да се разрастват. Включително, като прехвърлят част от производството си на Стария континент и като използват тлъстите си печалби, за да неутрализират част от щетите. А също като насочат вниманието си към нови пазари в Близкия изток, Латинска Америка и Югоизточна Азия, където електрическите автомобили са малък но набиращ мощ сегмент от пазара на леки коли.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст