Роко от Кърджали си иска милионите от КПКОНПИ

роко

Роко бил загубил доверие в българското правораздаване

Позабравен герой от кошмарите на Богомил Бонев, бивш вътрешен министър от служебния кабинет “Стефан Софиянски” и правителството на Обединените демократични сили с премиер Иван Костов, тази седмица изскочи от забвение, отново със скандал.

Старата слава на Ерджан Рашид-Роко се дължи на шумния арест през април 1997 г., когато пратените от МВР-шефа Богомил Бонев барети “сгънаха” Роко и го метнаха в полицейския бус. В дома му бяха открити фалшиви 413 000 германски марки и 20 000 долара. Спецакцията на МВР срещу Роко подпали скандал между вътрешния министър Бонев и тогавашният главен прокурор Иван Татарчев.

Бизнесменът със съмнителна слава Ерджан Рашид-Роко от Кърджали този път сложи на мушката си Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), искайки тя да му плати обезщетение в размер на 4 633 000 лева заради причинени имуществени вреди. Сумата представлява стойността на отнетото му имущество.

Роко настоява и за обезщетение от 20 000 лева за неимуществени вреди. Описаните от него морални щети са стрес, фрустрация, битови проблеми и занижени стандарт и качество на живот за периода от 1 август 2008 г. до предявяване на иска. Най-любопитната вреда, която Рашид претърпял по негово твърдение е загубата на доверие в българското правораздаване.

Доверието му в Темида обаче частично бе възстановено след като Апелативният съд в Пловдив отмени определението на окръжните магистрати в Кърджали, с което производството по иска на Роко бе прекратено. И така стана възможно Рашид да се превърне в ищец спрямо КПКОНПИ.

В мотивите на апелативните съдии се посочва, че вредите на Рашид са му били нанесени от незаконните действия на КПКОНПИ, правоприемник на някогашната Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, “без да е обоснована и установена причинна връзка между престъпленията, за които е признат за виновен, и придобитото от него през проверявания период имущество, довели до неправомерното му отнемане”.

Освен че Роко подбра и КПКОНПИ, държавата вече се изръси на два пъти, след като той успя да я осъди в Страсбург за 6000 и за 4000 евро, защото бил лежал в затвора без присъда и и на всичко отгоре го били при ареста.

КПКОНПИ е на мушка, защото през 2011 г. тогавашната Комисия за установяване на имуществото, придобито с престъпления, наречена на председателя й Стоян Кушлев, прибра в полза на държавата имущество за около 1,7 млн. лв. от кърджалийския бизнесмен. Това се случи след близо 13 години съдебни процедури, 42 жалби срещу него за извършени противозаконни деяния и 15 дела.

Съдът е установил, че от 1993 г. до 2006 г. Роко е придобил имоти на стойност 1 719 073 лева, очевидно спечелени от престъпна дейност според съда. Разликата между легитимните му доходи и реалното му богатство е било 6 920 минимални работни заплати. За 1993-1995 г. Роко е декларирал нулеви доходи, но през 2004-2006 г. се е сдобил с 9 автомобила за 399 682 лв. и с 8 недвижими имота за 11 769 910 лв. Нулев доход е декларирал и през 2005 г., а през 2006 г. е теглил кредит от 150 000 лв., с които се е опитал да обясни пред съда произхода на парите си.

 Комисията “Кушлев” спечели делото срещу Роко през август 2008 г., но защитата на Ерджан Рашид приложи куп процедурни хватки и проточи произнасянето на съда чак до декември 2010 година. В средата на януари 2014 г. скандалният бизнесмен бе задържан в Кърджали, след като оказал съпротива на съдебни изпълнители при описа на имуществото му – бар “Париж” и офисите на горния етаж на същата сграда. Ерджан Рашид-Роко не се подчинил и на разпорежданията на полицаите, които придружавали съдебните изпълнители.

Сред отнетите му имоти му са ресторант “Рибарска среща”, 7900 дка плодородна земеделска земя в с. Пепелище, тракторна база в с. Сушево със склад и ремонтна работилница, две оранжерии в бившето ТКЗС “Джебел басма”, вила с дворно място от 1100 кв.м в местността „Ханчето“, Момчилградско, брокерски офис на първия етаж в сградата на бившето ОКС-Кърджали, парите от продажбите на 1 камион, 5 леки коли и 5 апартамента на престижни места в града; дружествени дялове в “Еврофинанси” ЕООД.

Роко има 15 влезли в сила присъди за хулиганство, за нелегален хазарт, за пране на пари, за незаконно оръжие, за алкохол без бандерол и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст