Търгът на Christie’s в Хонконг генерира 294 млн. долара продажби, подхранвани от млади колекционери

Търгът на Christie's в Хонконг генерира 294 млн. долара продажби, подхранвани от млади колекционери

Търгът на Christie’s в Хонконг, проведен миналия месец, надхвърли очакванията, като генерира 294 милиона долара продажби. Този успех се дължи до голяма степен на силния интерес от страна на младите колекционери, които се насочват към пазара на изкуство.

Събитието на Christie’s озаглавено “Spring Sale: Magnificent Jewels and Jadeite”, предложи над 500 произведения, включително бижута, нефрит и други скъпоценни предмети. Най-скъпият лот беше диамантено колие от 10,73 карата, продадено за 28,6 милиона долара. Над 90% от лотовете са били продадени, като 42% са надминали най-високите си предварителни оценки.

Почти една четвърт от купувачите са били нови клиенти за аукционната къща, като 43% от тези новодошли са били от поколението на новото хилядолетие. Освен в областта на изкуството, Christie’s наскоро пое лидерство и в търговията с часовници в Хонконг.

Според Christie’s, младите колекционери са изиграли ключова роля за успеха на търга. Близо половината от купувачите са били под 40-годишна възраст, а 20% са били под 30-годишна възраст. Тази тенденция е отражение на нарастващия интерес към пазара на изкуство от страна на по-младите поколения.

“Младите колекционери са много ентусиазирани от пазара на изкуство и са готови да харчат пари за висококачествени произведения”, казва Уилям Скинг, главен изпълнителен директор на Christie’s Asia. “Те търсят не само красиви предмети, но и такива, които имат инвестиционен потенциал.”

Силното представяне на търга в Хонконг е поредният знак, че пазарът на изкуство се възстановява след пандемията от COVID-19. Аукционната къща прогнозира, че глобалните продажби на изкуство ще достигнат 27 милиарда долара през 2023 г., което е с 10% повече от 2022 година.

“Пазарът на изкуство е много устойчив и има дългосрочна перспектива за растеж”, коментира Скинг. “Младите колекционери са ключов фактор за този растеж и ние очакваме с нетърпение да видим как ще продължат да оформят пазара през следващите години.”

Пазарът на търгове с часовници в момента се измества към Азиатско-Тихоокеанския регион. Отделът за часовници на Christie’s Asia отчете значително увеличение на обема на продажбите, като повече от четири пъти надмина нивото от 88 милиона долара преди пандемията. Този ръст беше подтикнат от успешното приключване на скорошния есенен търг със значими часовници и продажбата на първата част от колекцията OAK през ноември 2023 г., което отбелязва най-големия обем на продажби на отдела досега.

Азия, с големите си финансови ресурси и търговска динамика, разви силно колекционерство през последните години.

Четете още на : Колие Van Cleef & Arpels от 1929 г. е продадено за 3,6 млн. долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст