ЦИК обяви окончателните резултати от вота за НС: ГЕРБ – 68 мандата, ДПС – 47, ПП-ДБ – 39

50-о Народно събрание, ЦИК

ГЕРБ-СДС ще има най-много депутати в новото 50-ото Народно събрание – 68. Втората по численост парламентарна група ще е на ДПС – 47, а трета – тази на “Продължаваме промяната-Демократична България” – 39. 

Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от гласуването за Народно събрание на 9-и юни и какво е разпределението на мандатите.

ЦИК заличи от кандидатските листи лидера на “Има такъв народ” Слави Трифонов след подадено от него заявление и той няма да бъде народен представител.

“Възраждане” ще има 38 депутати, “БСП за България” – 19, “Има такъв народ – 16,” а партия “Величие” ще е с най-малката парламентарна група –  с 13 депутати. Централната избирателна комисия одобри анализа на несъответствията след повторното въвеждане на данните от протоколите на секционните избирателни комисии в ЦИК и сравняването им с данните от тези протоколи, въведени в районните комисии.

Коалиция ГЕРБ-СДС е получила 530 658 действителни гласове.

Партия ДПС е получила 366 310 действителни гласове. 

Коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” е получила 307 849 действителни гласове.

Партия “Възраждане” са получили 295 915 действителни гласове. 

Коалиция “БСП за България” е получила 151 560 действителни гласове. 

Партия “Има такъв народ” е получила 128 007 действителни гласове.

Партия “Величие” е получила 99 862 действителни гласове. 

Четирима избрани за членове на Европарламента са заявили желание да бъдат евродепутати и не желаят да бъдат обявявани за членове на Народното събрание – Христо Петров от ПП-ДБ, Ивайло Вълчев от “Има такъв народ”, Кристиян Вигенин от “БСП за България” и Станислав Стоянов от “Възраждане”,.

ЦИК изпълни желанието им и ги заличи от листите на формациите им в изборите за национален парламент. Освен за Станислав Трифонов от “Има такъв народ”, ЦИК прие и още четири заявления от кандидати от листите на ДПС, и един от ГЕРБ-СДС, които не желаят да бъдат обявени за избрани за народни представители, и те бяха заличени от листите.

А в еднодневен срок, тоест до утре, избраните от два многомандатни района трябва да заявят в ЦИК от кой от тях желаят да бъдат обявени за народни представители. В тези избори няма избрани независими кандидати. Имената на новите 240 депутати в новото 50-о Народно събрание ще бъдат обявени от ЦИК най-късно на 16-и юни, неделя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст