Голяма част от карикатурите на Божинов за Македония, сякаш са рисувани за днес, коментира вицепрезидентът Йотова

божинов, илияна йотова

„Нашите съседи от Република Северна Македония продължават с това, което Александър Божинов осмива преди 100 години – желанието да се заличи всичко българско, уволнения на български учители, свещенослужители, забрана на български дружества.“

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на представянето на книгата „Македония в карикатури – Александър Божинов“, което се състоя в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Йотова отбеляза, че дългата биография и творчеството на Александър Божинов (1878 – 1968) са прочит на бурните и изпълнени с трагизъм години на младата Трета българска държава.

Художникът живее със съдбата на събратята си от Македония и Одринска Тракия след териториалната и политическа катастрофа и след срива в българското самочувствие и самосъзнание, който предизвиква Ньойският договор, заяви вицепрезидентът.

Йотова посочи, че Божинов изгражда запомнящи се образи – на Великите сили, които се намесват на Балканите, на бедния селянин, на българина, останал извън пределите на родината си.

Вицепрезидентът обърна внимание и че за Божинов е характерно всяка карикатура да е обяснена от кратък текст, за да няма съмнения какъв смисъл е вложил в нея и това може да бъде видяно и в новоизлязлата книга. Нейни съставители са проф. Ваня Добрева и проф. Боряна Бужашка. Изданието е част от проект на Университета по библиотекознание и информационни технологии, финансиран от Фонд „Научни изследвания“, „Между трагичното и комичното – Александър Божинов (карикатурист, военен фотограф и писател)“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст