Семействата, пострадали при градушката, могат да кандидатстват за до 2500 лв, обяви Главчев

главчев

Помощта от държавата ще бъде получена в най-кратки срокове, увери премиерът Димитър Главчев, който беше днес (14 юни) в Шипка във връзка с тежката ситуация там и обявеното частично бедствено положение след бурята и падналата градушка.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е в готовност да подкрепи финансово община Казанлък, веднага след като местната власт заяви нуждите си.

Мобилни екипи от Агенцията за социално подпомагане вече посещават засегнатите домове, правят оглед на нанесените щети и консултират хората за възможността за отпускане на еднократна помощ, чийто максимален размер е 1578 лева, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Семействата, на които е отпусната еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали потребности, имат възможност да кандидатстват и за подкрепа до 2500 лв. от Фонд „Социална закрила“ на Министерството на труда и социалната политика за закупуване на обзавеждане, оборудване и ремонтни дейности.

Пожарната и полицията са реагирали на около 70 сигнала за наводнени дворове и приземни етажи, паднали дървета и скъсани електропроводни кабели. Разчистени са пет свлачища, като се работи по още три, като до края на деня ще бъде разчистен и пътят през Шипка.

Министър-председателят Димитър Главчев обяви, че сформира специален оперативен щаб, който в спешен порядък да се фокусира върху проблема с градушките. В него участват министърът на земеделието Георги Тахов и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

По предварителни данни са засегнати около 4 600 ха в землищата на селата Караново, Брястово, Кортен, Съдийско поле, Коньово, Омарчево. Съдиево, Езеро, Полско Пъдарево, Питово и град Нова Загора. ‚До каква степен са засегнати ще стане ясно след подадени заявления от земеделците, след извършените огледи и констатирани протоколи. След това предстои да бъдат оценени в каква степен са щетите.

Всеки един земеделски стопанин може да се възползва от държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури от неблагоприятни климатични условия. Трябва да има 100% пропаднали площи, а подпомагането се предоставя под формата на директни помощи, като тя е в размер на до 80% от действителните разходи, уточни министър Георги Тахов. Той подчерта, че обезщетенията на стопаните ще бъдат изплатени по най-бързия начин.

Заедно с министър Тахов, в община Нова Загора на посещение беше и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ инж. Валери Ценов. 

Той съобщи, че над 1100 ракети са изстреляни от ракетните площадки на Изпълнителната агенция “Борба с градушките” в Южна и Северна  България през изминалите две денонощия. По думите му,  градоносният облак, който причини градушката през последното денонощие , е тръгнал от района на Драгоман, след което е достигнал до Ботевград и оттам се е насочил на изток по протежението на Стара планина, където обработката му със самолетен способ не е била възможна.

„От най-северните площадки на Регионалната дирекция в село Тъжа, област Стара Загора е започнала обработката на облака чрез изстрелване на ракети, като е направено всичко възможно щетите да бъдат минимизирани. Въпреки това облакът навлиза на територията на област Сливен, в района на Нова Загора“, уточни инж. Ценов.

По градоносния облак са изстреляни  196 ракети от 19 площадки на командните пунктове в село Тъжа, област Стара Загора и село Старо село, област Сливен. Във връзка с продължаващите бури и градушки на територията на страната през днешния ден само за 7 часа са изстреляни близо 900 ракети. От началото на активния сезон по градозащита, който стартира на 10 април, са изстреляни 9990 ракети, а за същия период на миналата година са изстреляни 5500

В същото време Георги Тахов обяви, че по негово нареждане дирекциите „Инспекторат“ и „Вътрешен одит“ към земеделското министерство ще извършат пълна проверка на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“.

„Ако бъдат констатирани някакви нередности с наличностите и видове ракети, както и тяхната ефективност, нищо няма да бъде спестено и резултатите от проверката ще бъдат оповестени публично“, категоричен бе Тахов.

В щаба освен Тахов ще се включат и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, както и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Оперативният щаб ще бъде председателстван от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст