Денят по диагонал – 14 юни 2024 г.

Денят по диагонал - 14 юни 2024 г., Близо 60 000 са недействителните гласове

Близо 60 000 са недействителните гласове

Над 58 000 са недействителните гласове, отчетени на вота на 9 юни, а 2 211 648 гласа са действителните. Хартиените бюлетини са малко над 1 454 000, а бюлетините от машинното гласуване – близо 815 300 броя.

От имащите право на глас 63 913 са гласувалите с “Не подкрепям никого”. Действителните гласове за победителя в изборната надпревара ГЕРБ-СДС са 530 658, за ДПС – малко над 366 000, а за ПП-ДБ – своята подкрепа са дали близо 307 800 души.

Избирателната активност на вота за национален парламент е била 34.41%, а за евровота – 33.78%.

Семействата, пострадали при градушката, могат да кандидатстват за до 2500 лв, обяви Главчев

главчев

Помощта от държавата ще бъде получена в най-кратки срокове, увери премиерът Димитър Главчев, който беше днес (14 юни) в Шипка във връзка с обявеното там частично бедствено положение след бурята и падналата градушка.

Мобилни екипи от Агенцията за социално подпомагане вече посещават засегнатите домове, правят оглед на нанесените щети и консултират хората за възможността за отпускане на еднократна помощ, чийто максимален размер е 1578 лева, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Семействата, на които е отпусната еднократна помощ за инцидентно възникнали потребности, имат възможност да кандидатстват и за подкрепа до 2500 лв. от Фонд „Социална закрила“ на Министерството на труда и социалната политика за закупуване на обзавеждане, оборудване и ремонтни дейности.

НАТО: Предложенията на Путин не са предложения за мир, а за повече агресия и окупация

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин

Предложението на Владимир Путин за започване на мирни преговори за Украйна не са мирни предложения, а за повече агресия и окупация – така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира условията на руския държавен глава.

“Не Украйна е тази, която трябва да изтегли силите си от украинска територия. Русия трябва да се изтегли от окупираната украинска територия. Това предложение на практика означава, че Русия би имала правото да окупира още повече украинска земя. Твърдението им, че тези четири области не са украински, показва единствено, че предложението не е направено в дух на разбирателство”, заяви Столтенберг.

Политическите трусове във Франция доведоха до бягство към спасителни активи

Политическите трусове във Франция доведоха до бягство към спасителни активи

Задълбочаващата се политическа несигурност във Франция предизвика масови инвеститорски залози на активи – спасителни убежища. В резултат на което европейските борсови индекси приключват най-слабата си седмица от месеци насам, а фючърсните контракти на щатските акции поевтиняват. Широкият европейски индекс STOXX 600 загуби 0.7% от пазарната си оценка на 14 юни, увеличавайки на 2.1% спада си от началото на седмицата, а френският базов индекс CAC 40 заличи цялата си печалба от 1 януари насам.

Доларовият индекс, който следи движението на зелените пари към кошница от основните им валутни конкуренти, iсе върна над 105 пункта и в късния следобед на 14 юни се търгуваше в близост до 105.71. Дходността на базовите десетгодишни американски държавни облигации се понижи с три базови пункта. А щатските борсови индекси S&P 500 и NASDAQ Composite започнаха сесията си в петък с по-ниски стойности след като през всеки от предишните дни на седмицата регистрираха рекорди.

Турция планира допълнителни данъци, от които в хазната да влязат 7 млрд. щ. долара

Турция планира нови данъци, от които в хазната да влязат 7 млрд. щ. долара

Законодателите на Турция подготвят нови данъчни предложения, насочени най-вече към едрите корпорации, които да попълнят подядения от миналогодишните земетресения бюджет на страната. Те се очертават като най-мащабният основен ремонт на турския данъчен кодекс от поколение насам (откакто преди повече от 20 години властите повишиха налозите, за да платят възстановителните дейности след земетресенията през 1999 година). Ако бъдат осъществени, плановете ще вкарат допълнителни данъчни приходи от 226 млрд. лири (7 млрд. щ. долара), еквивалентни на 0.7% от БВП на страната, твърди лице, запознат пряко с въпроса. Новото законодателство стрябва да влезе за обсъждане в парламента към края на месеца.

Управляващата партия на турския президент Реджеп Ердоган и партньорите й разполагат с достатъчно парламентарно мнозинство, за да прокарат законите. Предложенията обаче могат да се окажат спорни от политическа гледна точка, което принуди официалните власти да се откажат от първоначалната си идея за данъчно облагане на трансакциите от борсовата търговия.

Отложиха старта на делото срещу Васил Божков

Васил Божков ВИП

Софийският градски съд не даде ход на делото срещу Васил Божков. Днес трябваше да се проведе първо заседание, разпоредително, по делото срещу бизнесмена, по което е подсъдим по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Причината за отлагането е, че съдът не е разпоредил призоваването на пострадалите страни за днешното заседание. Делото бе отложено за 5 юли от 11:30 часа.

Васил Божков е обвиняем като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавна комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева, като са събирани много по-ниски такси.

Париж предлага 700 млн. евро за свързания с националната сигурност бизнес на “Атос”

Париж предлага 700 млн. евро за свързания със сигурността бизнес на "Атос"

Затъналата в дългове технологична група “Атос” съобщи на 14 юни, че френското правителство е направило оферта в размер на 700 млн. евро за най-чувствителните за сигурността на държавата дейности, включително киберсигурността и суперкомпютрите, използвани за възпиране на ядрени удари. Предложението идва седмици след като Париж заяви, че няма да позволи стратегически звена на френската компания да бъдат придобити от чуждестранни играчи.

“Държим на думата си”, коментира за информационния канал Franceinfo френският финансов министър Брюно Льо Мер. Той допълва, че правителството “е поело отговорност” да купува заедно с други компании, които биха му партнирали, стратегическия бизнес на “Атос” и гарантира, че той “остава под пълен или частичен контрол на държавата и на оторизираните органи”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст