Носител на награда “Питагор” предлага при домашно насилие да се слагат електронни гривни

електронни гривни

Адвокат Петър Топуров, който е гл. ас. в БАН и е носител на наградата “Питагор” в категорията “Млад учен” в областта на социалните и хуманитарните науки, предлага насилниците, а също така и жертвите на домашно насилие, да носят електронни гривни.

Така ще може да се проследи дали насилникът нарушава издадената ограничителна заповед. Подобни практики с електронни гривни има в Испания и там жертвите на домашно насилие не губят така често живота си, смята Топуров. По думите у нас всяка година загиват около 30 жени, жертва на домашно насилие.

Наградите „Питагор“ за принос в науката се присъждат ежегодно от Министерството на образованието и науката от 2008 г. насам. На церемонията по връчването на наградите д-р Топуров изказа своята благодарност към всички свои колеги в Института за държавата и правото за цялата подкрепа, която е получавал през годините при провеждането на своите изследвания.
Наградите „Питагор“ за принос в науката се присъждат ежегодно от 2008 г. от Министерството на образованието и науката.

Ако жертвите и насилниците носят електронни гривни, при нарушаване на ограничителната заповед полицията веднага ще получава сигнал, че нещо не е редно и трябва да отива на мястото, откъде е излъчен сигналът. Гривната ще може да алармира и когато се прави опит за нейното сваляне. Ето защо според Топуров първата законодателна промяна, която трябва да извършат бъдещите депутати в 50-отото Народно събрание, трябва да е в посока въвеждане практиката с електронните гривни.

Топуров обръща внимание и че все още се чака така нареченият регистър на насилниците, заради чието забавяне България е многократно критикувана от Европейския съд по правата на човека, че като държава няма реална представа какви са измеренията на проблема с домашното насилие. Друга критика, който търпи държавата ни по проблема с домашното насилие, по думите на Топуров, е, че нямаме еднаква защита за всички лица – т.е. и за хомосексуалните двойки, които живеят заедно и някой от тях упражнява насилие срещу другия.

“Такива неща има, не може да се правим, че ги няма”, подчертава Топуров в интервю за БНР и пояснява, че и възрастни мъже стават обект на домашно насилие, но не в качеството си на част от семейна двойка, а като тъст, свекър, баща.

Като положителна промяна в резултат на последните промени в Закона за защита от домашно насилие Топуров отбелязва, че вече законодателят не възлага твърде голяма тежест на жената – жертва на домашно насилие.

До миналата година тежестта за започване на производство до голяма степен бе прехвърлена на жертвата. След законодателните промени вече има служебна ангажираност на институциите. Това според Топуров е трябвало да се случи, тъй като и той е имал случаи, в които жертва на домашно насилие търпи с десетилетия тормоза. От нея много трудно може да се очаква да е проактивна и да докаже акта на насилие.

На следващо място Топуров призова и обществото да престане да си затваря очите за случаи на насилие – той изрази възмущението си от съседите на битата шест часа жена във Враца за това как е възможно да не са подали сигнал до полицията за случващото се.

“Домашното насилие не е проблем между две лица, които са затворени в един дом. Това е проблем на всички нас”, категоричен е адвокатът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст