Какво ли ще решат световните лидери в Швейцария без Байдън и Си?

Швейцария

През уикенда в Швейцария ще се проведе среща на върха за мир в Украйна. На събитието ще присъстват  представители на близо 90 държави, но без президентите на САЩ и Китай. Русия не е  поканена на събитието и отхвърля срещата като „безсмислена“.

Домакините са осигурили за делегатите, които ще пристигнат  в курорта Бюргенщок край Люцерн, не само засилени мерки за сигурност, но и гъвкава работна програма с цел… двустранни срещи на четири, шест или осем очи. В същото време обаче швейцарското правителство обяви, че това няма да са мирни преговори, защото Русия не участва във форума, а президентът Путин не е “помолил” никой да говори от негово име.

За сметка на това,

срещата може да е първа стъпка към реалните мирни преговори,

а делегатите да се споразумеят за разработване на пътна карта как Киев и Москва да бъдат “въвлечени” в тях. Освен това, украинският президент Володимир Зеленски може да поиска подкрепата на колегите си от Глобалния юг, част от които или сателити на Кремъл, или успяват да опазят някакъв неутралитет.

Швейцарските медии обявиха, че основните искания, заложени в мирния план на Зеленски, са… все същите и те не подлежат на обсъждане –

пълно изтегляне на руските войски от Украйна и възстановяване на териториалната й цялост.

Домакините са взели това решение, защото някои държави в Азия и Близкия изток са в добри отношения с Русия и това би ги отблъснало от събитието.

Отсъствието на Джо Байдън е голямо разочарование за Украйна, защото САЩ продължават да са най-верния и най-щедрия й съюзник. Причината е, че президентът трябва да присъства на партийно събитие за събиране на средства за кампанията, чиито домакини са актьорите Джордж Клуни и Джулия Робъртс.

На срещата в Швейцария САЩ ще бъдат представлявани от вицепрезидента Камала Харис и съветника по националната сигурност Джейк Съливан.

Всъщност, присъствието на Байдън щеше да има и символно значение, защото щеше да е заявка за стопроцентовия ангажимент на САЩ към Киев. По този повод Зеленски каза, че

Владимир Путин ще е особено доволен, ако Байдън пропусне срещата.

Решението на Китай да бойкотира мирната конференция за Украйна също е разочароващо за Зеленски и за европейските политици. 

В края на миналия месец Пекин заяви, че няма да участва заради „ясното разминаване между организацията на конференцията и изискванията на Китай на форума да присъства и Украйна, и Русия“. След което започна

активно да лобира за собствения си мирен план,

засилвайки контактите си чрез срещи с гостуващи политици, телефонни разговори и ускорена кореспонденция в китайската платформа WeChat. 

Китайските дипломати се опитват да привлекат развиващите се страни към мирния план от шест точки, който състави с Бразилия миналия месец. Предложението призовава за международна мирна конференция с равно участие на всички държави, проведена в подходящо време и призната от Киев и Москва, както и справедливо обсъждане на всички мирни планове.

Това предложение бе подкрепено от Кремъл и прието с лек скептицизъм от Киев, който

отхвърли започването на мирните преговори,

докато и последният руски войник не се прибере в родината си.

Украйна настоя Русия да не бъде канена на срещата, но посочи, че това може да се случи в бъдеще, ако Москва приеме условията на Киев. От Кремъл повториха, че това е губене на време, с което показаха недвусмислено, че воюващите страни едва ли скоро ще седнат на една маса.

Световната дипломация е особено активна по отношение на войната в Украйна, но колкото и усилия да се полагат, докато

Москва и Киев не заявят реален интерес от прекратяване на конфликта,

всичко ще е напразно.

Ясно е, че всяка страна защитава интересите си и иска да наложи условията си, но все пак трябва да се намери някаква пресечна точка, от която да започнат преговорите. Е, като бъда отчетени и два отколе очевидни факта, разбира се. Първо – че Русия е агресорът, а Украйна – жертвата. И второ – че Украйна няма да се откаже от територията си, нито пък Русия ще изтегли войниците си, като условие за бъдещи преговори.

С други думи – същинските преговори за мир в момента са невъзможни…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст