Увеличава се броят на доброволните кръводарители, твърдят от ВМА

кръводарител

На днешния 14 юни се отбелязва Световният ден на безвъзмездния и доброволен кръводарител. По този повод от Военномедицинска академия (ВМА) обявиха, че имат наблюдения, че броят на доброволните кръводарители се увеличава.

Това заяви в интервю за БНР капитан д-р Елисавета Грънчарова. Въпреки този ръст, тя призова всеки здрав човек на възраст между 18 и 65 години да се включи в инициативата на ВМА, която не е само за празника, а и всеки ден – от 8 до 16 часа.

Грънчарова бе категорична, че не само лекарите спасяват животи, а и всеки човек, защото всяка дарена капка кръв е дарен живот.

Обяснявайки причините за увеличаващия се брой кръводарители, Грънчарова посочи, че от една страна при тях идват хора, чиито близки са имали нужда от кръв и те са оценили колко важен е актът на кръводаряването, а от друга – при тях идват и вече пораснали деца на активни кръводарители, запалени от примера на родителите си.

Принципно стандартът във ВМА е, че здрав мъж може да дари кръв пет пъти в годината, през 60 дни. Жените също могат да даряват през 60 дни, но само четири пъти в годината.

От кръводарителите не се изискват предварителни изследвания. Те обаче трябва да са здрави, да не приемат лекарства и да са над 50 килограма.

Когато дойдат във ВМА, за да дарят кръв, на кръводарителите на място се определя кръвната група, вижда се и какъв е хемоглобинът. Кръвта се взима, после изследва и кръводарителите имат право безплатно да видят резултатите.

Капитан д-р Елисавета Грънчарова не посочи от коя кръвна група имат недостиг, подчертавайки, че никой няма да бъде върнат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст