Министър Тахов е разпоредил пълен одит на Изпълнителната агенция за борба с градушките

градушка, град, Георги Тахов, проверка на Изпълнителната агенция за борба с градушките

Пълен одит и проверка на Изпълнителната агенция за борба с градушките е разпоредил министърът на земеделието Георги Тахов.

Проверката е разпоредена на база медийни публикации и информация в публичното пространство за ефективността на структурата при работата ѝ. Министър Тахов заедно с министъра на транспорта Георги Гвоздейков участваха в свикания от кмета на община Нова Загора Галя Захариева кризисен щаб.

Снощи пороен дъжд, придружен с градушка с големината на яйце, причиниха щети по сградите, автомобилите и зелената система на града и унищожиха реколта в 8 населени места в общината.

Относно проверката в Изпълнителната агенция за борба с градушките министър Тахов каза пред земеделците в Нова Загора, че нищо няма да се спести и нищо няма да остане скрито.

“Аз лично към днешна дата не бих казал, че имам някакви съмнения в работата ѝ, но по-скоро искам да надградим ефективността, а това става именно през отчитане на реалното състояние, което е”, посочи той.

Директорът на Агенцията за борба с градушките Валери Ценов обяви, че от началото на сезона са изстреляни над 9 хиляди ракети, а само днес 890 ракети. Той коментира появилите се мнения за качествата на ракетите.

“В последната обществена поръчка имаше една фирма, която произвежда такъв тип ракети със съответните сертификати и съответните спецификации. Реагентът, който е заложен в ракетите, е сребърен йодид. По спецификация той трябва да отговаря на определени условия, определени количества градови зърна да внася в облака. Тази спецификация е гарантиран сертификат”, обясни той.

Министър Тахов обяви какви мерки са предприети за бързото обезщетение на селскостопанските производители, засегнати от бедствието:

“Разпоредил съм на областните и общинските служби по земеделие да направят пълен мониторинг на щетите и от там нататък е създадена необходимата организация за бързото предвижване на преписките, констативните протоколи и реалното им изплащане през механизма на държавната помощ”.

Кметът на Нова Загора Галя Захариева обобщи ситуацията около щетите в града по време на съвещанието на кризисния щаб.

“Утре и в неделя всички екипи ще работят докато не приключим с почистването навсякъде на територията на града. Ток има навсякъде. Остана един малък квартал в село Асеновец. В понеделник вероятно ще направим и пълния преглед на всички общински сгради, за да видим каква е ситуацията и какво можем да изпратим на междуведомствената комисия за справяне с бедствия и аварии”, каза тя.

След заседанието на кризисния щаб министрите отидоха на оглед на засегнатите площи в района.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст