НАТО директно се ангажира с оперативен план за подкрепа на Украйна

НАТО директно се ангажира с оперативен план за подкрепа на Украйна

Опасявайки се от ескалация на конфликта с Русия, НАТО дълго време не желаеше да подкрепи Украйна. Сега това се променя – отчасти поради евентуална смяна на властта в САЩ през есента, отбелязва “Франкфуртер рундшау”, цитиран от БТА.

Държавите от НАТО приеха оперативен план за разширяване на подкрепата за Украйна. Проектът на Алианса дава израз на загрижеността на пакта да поеме в бъдеще международната координация на доставките на оръжие и дейностите по обучение на украинските въоръжени сили.

Документът беше приет в четвъртък в рамките на срещата на министрите на отбраната в Брюксел, е научила агенция ДПА от дипломати. Споразумението трябва да бъде оповестено след официалното му одобрение от министрите.

Досега САЩ отговаряха за задачите по подкрепата. В края на 2022 година САЩ създадоха подразделение от около 300 войници, наречено Група за подпомагане на сигурността в Украйна (SAG-U), в европейския щаб на въоръжените сили на САЩ във Висбаден, провинция Хесен. Сега НАТО трябва да разполага с поне същия брой служители. Първоначално подробностите за оперативния план бяха пазени в тайна от алианса.

Проектът на НАТО се разглежда и като предпазна мярка в случай на евентуално завръщане на Доналд Тръмп на президентския пост в САЩ през януари 2025 година. Изявленията на републиканеца в миналото породиха съмнения дали САЩ ще продължат да подкрепят Украйна в отбранителната ѝ война срещу Русия под негово ръководство, посочва “Франкфуртер рундшау”. В Алианса съществуват опасения, че промяната в политиката на Вашингтон може да се отрази и на координацията на доставките на оръжие и дейностите по обучение на украинските въоръжени сили.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в четвъртък в Брюксел, че сега става въпрос за създаване на по-стабилна платформа за подкрепа на Украйна, за да се гарантира дългосрочен ангажимент.

Унгария няма да участва в новия проект на НАТО. Правителството на премиера Виктор Орбан се опасява, че проектът може да вкара алианса в пряка конфронтация с Русия, пише “Билд”.

По тази причина редица други държави от НАТО също бяха много предпазливи преди две години и предотвратиха по-силна подкрепа от страна на НАТО. С течение на времето обаче тази оценка се промени и повечето държави от НАТО вече смятат, че рискът е изчислим.

За да се гарантира, че Унгария няма да попречи на постигането на необходимия консенсус за проекта, страната е получила уверение, че не трябва да участва нито финансово, нито с персонал.

Понастоящем новият проект се нарича в рамките на алианса “Помощ на НАТО за сигурността и обучението за Украйна” (“NATO Security Assistance and Training for Ukraine“) – (NSATU). Преди това повечето държави от НАТО се изказаха в полза на наименованието “Мисия на НАТО в Украйна“. Германското правителство обаче е на мнение, че такова име може да бъде погрешно разбрано, че алиансът иска да изпрати войници в Украйна. Поради което Берлин се опасяваше, че това име може да бъде използвано от Русия за пропаганда срещу алианса.

Както отчита “Франкфуртер алгемайне”, Столтенберг на пресконференцията си преди срещата на министрите на отбраната на НАТО, която започна вчера, говори за “мисия” в Украйна. “Но след това дисциплинираният норвежец веднага прехапа устни и използва правилното наименование, за което съюзниците трябваше да се споразумеят под германски натиск: NATO Security Assistance and Training for Ukraine, съкратено до непроизносимата абревиатура NSATU”, констатира изданието.

По-нататъшната работа по проекта вече може да се извършва въз основа на договорения оперативен план. В идеалния случай той трябва да бъде официално стартиран през юли, когато федералният канцлер Олаф Шолц и останалите 31 държавни и правителствени ръководители на страните от НАТО се съберат на среща на върха във Вашингтон.

Столтенберг, който председателстваше заседанието в четвъртък, каза, че изтощените украински въоръжени сили се нуждаят от по-дългосрочна предвидимост по отношение на това какви оръжия, боеприпаси и колко средства могат да очакват.

След руското нахлуване през февруари 2022 година западните поддръжници на Украйна се срещат редовно в рамките на ръководената от Пентагона Контактна група за отбрана на Украйна, за да набавят оръжия и боеприпаси за Киев, изтъква “Билд”.

Прехвърлянето на отговорността е един от елементите на по-широкообхватно предложение – което все още се обсъжда – съюзниците от НАТО да поемат дългосрочен ангажимент за подкрепа на Украйна. Това предложение ще бъде обсъдено допълнително на срещата на върха на лидерите на НАТО във Вашингтон през юли, предава Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст