Париж предлага 700 млн. евро за свързания с националната сигурност бизнес на “Атос”

Париж предлага 700 млн. евро за свързания със сигурността бизнес на "Атос"

Затъналата в дългове технологична група “Атос” съобщи на 14 юни, че френското правителство е направило оферта в размер на 700 млн. евро за най-чувствителните за сигурността на държавата дейности, включително киберсигурността и суперкомпютрите, използвани за възпиране на ядрени удари. Предложението идва седмици след като Париж заяви, че няма да позволи стратегически звена на френската компания да бъдат придобити от чуждестранни играчи.

“Държим на думата си”, коментира за информационния канал Franceinfo френският финансов министър Брюно Льо Мер. Той допълва, че правителството “е поело отговорност” да купува заедно с други компании, които биха му партнирали, стратегическия бизнес на “Атос” и гарантира, че той “остава под пълен или частичен контрол на държавата и на оторизираните органи”.

Париж иска да придобие дейностите на групата в областта на най-модерните информационни технологии, на системите от жизнено важно значение и на киберсигурността. Компанията оцени в края на април този бизнес в диапазона от 700 – 1000 млн. евро.

Офертата на кабинета на президента Еманюел Макрон е внесена три дни след като “Атос” прие спасителния план за финансово преструктуриране на най-големия си акционер – консорциум, оглавен от френския консултант по информационни технологии (IT) Onepoin, отхвърляйки редложението на чешкия милиардер Даниел Кретински. Шефът на Onepoint пък предупреди в интервю във френския бизнес всекидневник “Еко” на 12 юни, че фирмата му “ще направи всичко възможно, за да защити т. нар. свръхчувствителни активи” и “ще е изключително бдителна, за да гарантира, че те няма да бъдат продадени”.

Акциите на “Атос” поскъпнаха с повече от 20% след съобщението за държавната оферта на 14 юни, след като бяха загубили почти една пета от пазарната си оценка в началото на деня.

Групата, която има контракти с френската армия и е IT партньор на Олимпийските игри в Париж, се задушава под дългово бреме в размер на почти 5 млрд. евро. “Атос” потвърди на 14 юни целта си да подпише окончателния вариант на спасителната сделка с консорциума на Onepoint, което трябва да стане до началото на юли. Предложеното финансово преструктуриране включва инжектирането на свежи 250 млн. евро в “Атос” чрез емитиране на нови акции, осигуряване на нов заем за 1.5 млрд. евро и преобразуване на задължения за 2.9 млрд. евро в акции. Правителството пък предоставя кредит от 50 млн. евро на компанията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст