Румен Радев иска военна подготовка за младото поколение

НАТО не трябва да се намесва със свои военни в конфликта в Украйна, заяви Радев в Гърция

Държавният глава Румен Радев смята, че трябва да се осигури начална военна подготовка за младото поколение. Коментарът му дойде по време на четвъртия национален събор на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, който се провежда днес в Стара Загора.

“Скоро ще се навършат 20 години, откакто в България се премахна наборната военна служба. Преди всяко семейство бе свързано по някакъв начин с армията. Днес това вече не е така. Наближава времето, въпрос е на няколко години, когато в Народното събрание, да не говорим в изпълнителната власт, на пръсти ще се броят хората, които са имали нещо общо с армията. А те ще трябва да вземат важни решения за нашата национална сигурност“, заяви президентът.

Той отбеляза, че редица страни от НАТО връщат наборната военна служба. Според него трябва да има дебат дали това да се случи и у нас.

“Голямото предизвикателство днес на фронта е не толкова липсата на оръжие и боеприпаси, а на личен състав – и като количество, и като подготовка, и като мотивация най-вече. И затова е от огромно значение работата с мобилизационния резерв и тук, в България. Вашият опит в това отношение е безценен, не трябва да се губи, а да се предава“, обърна се Радев към ветераните.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст