Година след като Сарафов е и. ф. главен прокурор, политиката далеч не е излязла от обвинението, смята Велислав Величков

Сарафов, Правосъдие за всеки, Велислав Величков

На 16 юни 2023 г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра за временен ръководител на държавното обвинение заместника на Иван Гешев – Борислав Сарафов, който бе и директор на Националната следствена служба. По този повод Велислав Величков от инициативата “Правосъдие за всеки” коментира в интервю за БНР какво се е променило за тази една година, в която начело на обвинението е Сарафов.

Величков припомни, че когато Сарафов критикувал Гешев, той твърдял, че политиката е навлязла прекалено много в прокуратурата. Обявил, че в нея се обслужват частни интереси със съдействието на главния прокурор, като определени прокурорски съобщения се използват от определени медии с обвинителен уклон с цел очерняне на конкретни хора.

След като обаче Сарафов поема поста на и. ф. главен прокурор, той не само не гони политиката от прокуратурата – а дори напротив. Според Велислав Величков тя вече въздейства на най-висшето ниво в прокуратурата и се включва в политически процеси. Като най-ярък пример за това Величков даде срещата в кабинета на Борислав Сарафов с бившия главен секретар на МВР – Живков Коцев, на която са били и още трима души – градският прокурор на София и неговият заместник и шефът на КПКОНПИ. На тази среща четиримата са предложили на Живко Коцев да си подаде оставката. Според Величков самият факт на присъствие на Борислав Сарафов на тази среща показва, че има абсолютно нарушение на институционалните правила.

Припомняме, че по този случай – заради натиск върху Живко Коцев бившият премиер Николай Денков изпрати сигнал до прокурора за разследване на главния прокурор – съдия Даниела Талева. Тя трябва да се произнесе най-късно до 11 август дали ще бъде образувано досъдебно производство срещу и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов или проверката й ще завърши с отказ.

Досега, откакто съществува фигурата на разследващия главния прокурор, до Даниела Талева са били изпратени 18 преписки, от които някои са прекратени, други са изпратени по компетентност на други институции, в резултат на което тя работи само по две. Първата е по сигнал за връзки на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов с аферата “Осемте джуджета”, като проверката й бе удължена с два месеца и се очаква тя да се произнесе по нея в края на юни. Втората е случаят с натиска върху Живко Коцев.

Според Велислав Величков от това как ще завършат двете преписки – дали с прекратяване или с реално разследване, ще стане ясно дали разследващият прокурор е подходящата фигура – и институционално, и конституционно, за да разследва главния прокурор. Величков припомни, че от “Правосъдие за всеки” не са аплодирали конституирането на подобна фигура и сега очакват как ще се произнесе Конституционният съд по казуса. Според тях “слонът в стаята” е ясен и това е фигурата на главния прокурор.

“Докато не отпадне длъжността главен прокурор, нито един системен проблем в прокуратурата няма да се реши и политическият натиск ще бъде постоянен и всеки главен прокурор ще бъде политическо назначение, което ще обслужва политически поръчки”, подчерта Величков.

Той даде и още един пример за това как политиката е влязла в прокуратурата – а именно фактът, че заместник-главен прокурор – Мария Павлова сега е служебен министър на правосъдието.

Освен това Величков обърна внимание как всички дела, по които Иван Гешев се е активизирал в края на мандата си, пазейки себе си по политически причини, са били прекратени в мандата на Сарафов. Даже едно разклонение по прочутото дело за къщата в Барселона, което било в отделно производство – за пране на пари през апартамент в Инстанбул, също приключило безславно. “Излиза, че прокуратурата не може или не иска да завърши нито едно разследване срещу висши политици, особено когато в тях е замесено името на бившия премиер”, заключи Величков.

Той даде пример и с интервю на Христо Иванов за подкаста на “Правосъдие за всеки”, в който бившият депутат от ПП-ДБ признал, че още през януари 2024 г. Пеевски заявил, че той ще пише промените в Закона за съдебната власт. Това според Величков било достатъчен знак, че ротация няма да има. Ето защо представителят на “Правосъдие за всеки” очаква Делян Пеевски да пише промените в Закона за съдебната власт, след като изчака решението на Конституционния съд.

“Имаме в държавата еднолично управление и в трите власти. Господин Пеевски командва и трите власти. Това е най-големият проблем на държавата”, категоричен бе Велислав Величков.

По отношение на предстоящото решение на Конституционния съд по конституционната реформа, Величков коментира, че ако той го отмени, всички ще си останат по местата през следващата година, година и половина, защото в 50-ото Народно събрание няма да може да се събере конституционно мнозинство за други промени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст