Турция планира допълнителни данъци, от които в хазната да влязат 7 млрд. щ. долара

Турция планира нови данъци, от които в хазната да влязат 7 млрд. щ. долара

Законодателите на Турция подготвят нови данъчни предложения, насочени най-вече към едрите корпорации, които да попълнят подядения от миналогодишните земетресения бюджет на страната. Те се очертават като най-мащабният основен ремонт на турския данъчен кодекс от поколение насам (откакто преди повече от 20 години властите повишиха налозите, за да платят възстановителните дейности след земетресенията през 1999 година). Ако бъдат осъществени, плановете ще вкарат допълнителни данъчни приходи от 226 млрд. лири (7 млрд. щ. долара), еквивалентни на 0.7% от БВП на страната, твърди лице, запознат пряко с въпроса. Новото законодателство стрябва да влезе за обсъждане в парламента към края на месеца.

Управляващата партия на турския президент Реджеп Ердоган и партньорите й разполагат с достатъчно парламентарно мнозинство, за да прокарат законите. Предложенията обаче могат да се окажат спорни от политическа гледна точка, което принуди официалните власти да се откажат от първоначалната си идея за данъчно облагане на трансакциите от борсовата търговия.

Министърът на финансите Мехмет Шимшек обявил в пост в социалната платформа X, че новите данъчни регулации ще бъдат внесени в близките дни в парламента. И той и офисът на Ердоган отказват да коментират подробности от плановете си.

Финансовото ведомство е под натиск да осигури свежи данъчни постъпления след като двете големи земетресения в Турция през миналата година и щедрите предизборни харчове принудиха Анкара да направи по-високи от планираните разходи. В резултат, бюджетният дефицит на Турция вероятно ще достигне 6.4% от БВП през тази година – един от най-високите за 20-годишното управление на Ердоган.

Данъчната реформа е последният опит за фискална консолидация и е част от политическия завой под контрола на Шимшек откакто той пое управлението на държавните финанси след изборите през 2023-а. Връщането към по-традиционното икономическо поведение има подкрепата на чуждестранните инвеститори, които се върнаха на турския дългов пазар, въпреки че някои от тях критикуват предишните усилия за орязване на разходите като недостатъчни в условията на годишна инфлация, надхвърляща 75 процента.

Част от идеите са, както следва:

Мултинационални и турски компании

Анкара очаква 40 млрд. лири допълнителен приход през идната година от планирото въвеждане на минимум 15% данък на мултинационалните корпорации от печалбите, които те реализират в страната, сочат проучванията. Тази мярка ще е съобразена с усилията на Г-20 да спре използването на пролуките между данъчните наредби в различните страни по света. Турското министерство на финансите очаква други 90 млрд. лири годишно от прилагането на новата минимална данъчна ставка за турските корпорации.

Имотни инвестиционни тръстове

Тръстовете за инвестиции в недвижими имоти ще трябва да плащат минималния корпоративен данък върху печалбите, които са реализирали от продажби или наеми на имоти. От това перо в бюджета се очаква да влязат допълнително 7.2 млрд. лири за година, по сметки на финансовото ведомство.

Търговия на криптовалути

Министерството на финансите обмисля налог от 0.03% от стойността на трансакциите с криптовалути, които набраха популярност сред дребните турски инвеститори, търсещи начини да се застраховат срещу слабостта на турската лира и вилнеещата инфлация. От този данък ще идват годишно по 3.7 млрд. лири, според официалните оценки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст