Мечтата на IBM да погълне HashiCorp минава през съда

Мечтата на IBM да погълне HashiCorp минава през съда

Предложението на IBM да придобие HashiCorp, компания за инфраструктурни инструменти за облачни технологии, е оспорено в съда. Инвеститор твърди, че сделката е предназначена да обогати ръководителите на HashiCorp за сметка на акционерите.

HashiCorp е водеща компания за корпоративен софтуер, и нейните ръководители са съдени от акционер, който твърди, че споразумението за придобиване от IBM е предназначено да обогати ръководството за сметка на акционерите.

Съдебният иск срещу HashiCorp и нейния борд на директорите (Дейв МакДжанет – главен изпълнителен директор, Армон Дадгар – съосновател и технически директор, Глен Соломон, Сюзан Сейнт Леджър – президент, световни полеви операции, Тод Форд, Сигал Зарми и Дейвид Хеншол) е подаден в понеделник във федерален съд в Оукланд, Калифорния. Искът твърди, че те са се съгласили компанията да бъде придобита от “Голямото синьо” (прякор на IBM) главно за собствена облага, което е нарушение на законодателството на САЩ.

На 24 април 2024 г. HashiCorp и IBM обявиха, че IBM ще придобие HashiCorp за 35 долара на акция в брой, на обща стойност от 6.4 млрд. долара. IBM оправда сделката с твърдението, че софтуерът на HashiCorp за предоставяне на инфраструктура – Terraform – ще бъде полезен за корпоративните клиенти.

Мечтата на IBM да погълне HashiCorp минава през съда

Сделката, която се очаква да бъде финализирана до края на 2024 г., поддържа цената на акциите около предлаганата цена от 35 долара за акция. Това обръща посоката на спада на акциите през втората половина на 2023 г., който последва решението им да прехвърлят Terraform от Mozilla Public License (MPL) към полу-затворения Business Source License (BSL) 1.1.

Промяната на лиценза накара разработчици, които искат да продължат да работят под лиценз с отворен код, да създадат разклонение на кода, наречено OpenTofu. Около шест месеца по-късно, на 3 април, HashiCorp изпрати писмо със заплаха за съдебни действия до новосъздадения проект с отворен код, като го обвини в злоупотреба с код, лицензиран под BSL. Поддържащите OpenTofu оспорват това твърдение.

Четете още на : Илон Мъск се отказва от делото срещу OpenAI и Сам Алтман.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст