Novo Nordisk може скоро да изпревари Lego като най-голямата марка в Дания

Novo Nordisk може скоро да изпревари Lego като най-голямата марка в Дания

Ozempic може да детронира Lego като най-ценната датска марка

Novo Nordisk, датският фармацевтичен гигант, е на път да измести Lego като най-скъпата марка в Дания. Благодарение на успеха на лекарствата си за отслабване, Ozempic и Wegovy, акциите на Novo Nordisk се повишиха значително през последната година, доближавайки пазарната й капитализация до тази на Lego.

„Novo Nordisk може да надмине LEGO в класацията за 2025 г., което потенциално да сложи край на 10-годишното господство на Lego като най-силната датска марка“, казва главният изпълнителен директор на Brand Finance Дейвид Хайг.

Търсенето на лекарства за отслабване превърна лекарството Ozempic в познато домакинско име, а според водеща консултантска фирма за брандове, датският фармацевтичен гигант зад него, Novo Nordisk, може да измести Lego като най-ценната марка на Дания догодина.

Годишният списък на 50-те най-ценни марки в Дания поставя Novo Nordisk на второ място, а третото място е заето от Maersk, компания за доставки, чийто товарен кораб предизвика сриването на моста “Балтимор” през март 2024 г.

Novo Nordisk, която произвежда и лекарството за отслабване Wegovy, е увеличила стойността на своята марка с 59% до момента тази година, достигайки 35,4 милиарда датски крони (5,13 милиарда долара).

Носталгичната марка играчки Lego остава на върха за девета поредна година. Стойността на нейната марка тази година се е увеличила с 3% до 55,2 милиарда датски крони (8 милиарда долара).

Търсенето на семаглутид – активната съставка в Ozempic и Wegovy – е неудържимо, което доведе до недостиг още от 2022 г. Въпреки това, компанията очаква продажбите и да се повишат между 19% и 24% през 2024 г.

Това е само един пример за това как успехът на Novo Nordisk променя икономическия пейзаж в Европа и по света. Датският фармацевтичен гигант вече е най-ценната компания в Европа по пазарна капитализация, като задмина LVMH (Moët Hennessy – Louis Vuitton). Компанията е втората най-голяма фармацевтична компания в света и 12-ата най-голяма компания с пазарна капитализация от 643 милиарда долара. Нещо повече, някои анализатори очакват лекарствата им за отслабване да стимулират индустрията за фитнес и да преструктурират хранителния сектор.

Главният изпълнителен директор на Novo Nordisk Ларс Фруергард Йоргенсен дори сподели, че главни изпълнителни директори на хранителни компании са го търсили за съвет относно лекарствата за диабет и отслабване.

Четете още на : Да отслабнеш със семаглутид.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст