Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП

Зафиров, БСП ще подкрепи единствено технически кабинет

Атанас Зафиров, който предизвика небивали критики с коментара си, че БСП би подкрепила и правителство с мандат на ГЕРБ, е избран за временен председател на столетницата.

Това стана по време на заседание на Националният съвет на БСП, свикан след решение на Изпълнителното бюро на столетницата.

За председател на парламентарната група на “БСП за България” е избран Борислав Гуцанов, а за заместник-председател на Народното събрание ще бъде предложен Драгомир Стойнев.

Друго решение, което взе Националният съвет на БСП е Калоян Методиев да напусне Народното събрание. Ако откаже, той ще бъде отстранен от парламентарната група на БСП и ще трябва да бъде независим депутат. Причината – в нарушение на решение на Националния съвет Корнелия Нинова е обявила пред ЦИК, че иска да бъде депутат от Благоевград, а не от София, като така е дала възможност на Методиев да влезе в парламента.

По отношение на вече споменатото изказване на Зафиров, припомняме, че той направи този коментар в интервю за “Nova”. Първоначално народният представител заяви, че от БСП няма как да подкрепят кабинет с премиер Бойко Борисов. След това -на последвалия въпрос дали ще застанат зад правителство, ако то е с мандат на ГЕРБ, политикът отговори: „Все с някакъв мандат трябва да бъде”.

Зафиров уточни, че отговорите му са условни, тъй като решенията ги взима Националният съвет на партията и парламентарната група. Той обаче изрази категорично позицията си, че бъдещото правителство трябва да бъде подкрепено от всички политически сили в 50-ото Народно събрание, защото в противен случай, ако има едни нови избори те рискуват тотална делегитимация на българския парламент и раждане на истински политически чудовища.

До избора на временен председател на БСП се стигна, след като лидерът Корнелия Нинова подаде оставка заради слабото представяне на “БСП за България” на предсрочните парламентарни избори.

До 10 ноември ще бъде извършен и прекият избор на постоянен лидер на социалистите, стана ясно на продължаващото заседание на Националния съвет на БСП.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст