Българската народна банка отваря врати за посетители – кани ги в заседателната зала, в галерията си

Българската народна банка, БНБТрезор Паричен салон

Днес (15 юни) се провежда Ден на отворените врати в Българската народна банка. Посетителите ще имат възможност да разгледат заседателната зала на Управителния съвет, в която са взимани едни от най-важните решения във финансовата и банковата история на страната.

БНБ ще осигури свободен достъп за граждани в централната сграда на институцията от 10.00 до 17.00 часа.

Денят на отворените врати през тази 2024 година ще премине под знака на 145-ата годишнина от основаването на Българската народна банка.

Посетителите ще имат възможност да разгледат освен заседателната зала и галерията с маслени портрети на управителите, кабинета на управителя, музейната сбирка на БНБ, оперативния салон за клиенти, както и да получат сувенирна банкнота със своя лик, изобразен върху нея.

Специален акцент тази година е подредената в паричния салон изложба, посветена на 145 години от основаването на Българската народна банка, нейната история през годините и нейните сгради.

На разположение на групите посетители ще бъдат служители на банката, които ще ги съпровождат и ще ги запознаят с основните функции и задачи на институцията.

Вчера (14 юни), в Паричния салон на Българската народна банка управителят на БНБ г-н Димитър Радев откри изложба, посветена на 145-ата годишнина от основаването на БНБ, в която са представени историята на институцията през годините и снимки на нейните сгради.

По повод годишнината на Централната банка по време на събитието бе представена и книгата „Мандат и функции на Българската народна банка (1879–1947)” от поредицата на Българската народна банка с надслов „История на финансите и банковото дело“. Тя проследява развитието на нормативната рамка, уреждаща мандата и функциите на БНБ в периода от нейното създаване през 1879 г. до 1947 година.

Нормативната уредба на БНБ в периода 1948–1991 г. ще бъде представена в следващо издание.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст