Денят по диагонал – 15 юни 2024 г.

денят по диагонал, арабския полуостров, историческа света литургия

Историческа света литургия се проведе на Арабския полуостров

Днешният 15 юни е паметен и за България, и за българската православна църква – за първи път на Арабския полуостров бе отслужена света литургия на български език.

Това стана в храма на Антиохийската патриаршия “Свето Благовещение” в Дубай. В църквата най-тържествено отслужиха литургията Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Те благословиха и създаването на Българска православна община “Свети Иван Рилски”.

Новият временен председател на БСП обяви, че ще останат в опозиция

опозиция

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Това обяви Атанас Зафиров – новоизбраният временен председател на БСП на мястото на подалата отставка Корнелия Нинова.

Той уточни, че решението е взето от Националния съвет на БСП. Зафиров добави, че всички решения на заседанието са взети с мнозинство от над 100 гласа.

За председател на парламентарната група на “БСП за България” е избран Борислав Гуцанов, а за заместник-председател на Народното събрание ще бъде предложен Драгомир Стойнев.

Освен това Националният съвет на БСП взе решение Калоян Методиев да напусне Народното събрание. Ако той откаже, ще бъде отстранен от парламентарната група на БСП и ще трябва да бъде независим депутат. Причината – в нарушение на решение на Националния съвет Корнелия Нинова е обявила пред ЦИК, че иска да бъде депутат от Благоевград, а не от София, като така е дала възможност на Методиев да влезе в парламента.

Котировките на много от зърнените стоки запазват тренд в посока надолу

През втората седмица на месец юни котировките на много от основните зърнени контракти на световните зърнени пазари продължават да показват тренд в посока надолу. Това отбелязват в своя анализ експретите от “Софийска стокова борса”.

Наблюдателите смятат, че това се дължи на по-ранното начало на прибиране на новата реколта от пшеница в някои страни, а нейните цени дърпат надолу и тези на другите контракти.
Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго се понижи с нови девет долара

до 241 щ.д./т за доставка през юли. Във Франция също загуби, но девет евро до 235 евро/тон. Украйна държеше досега най-ниските котировки и след като навакса, сега остана без промяна на старата си цена от 230 щ.д./т, също като Русия, която за втора поредна седмица остава с нулева промяна на 232 щ.д./тон.

Българската народна банка отваря врати за посетители – кани ги в заседателната зала, в галерията си

БНБТрезор Паричен салон

Днес (15 юни) в Българската народна банка имаше Ден на отворените врати. Посетителите имаха възможност да разгледат заседателната зала на Управителния съвет, в която са взимани едни от най-важните решения във финансовата и банковата история на страната.

БНБ осигури свободен достъп за граждани в централната сграда на институцията от 10.00 до 17.00 часа. Събитието премина под знака на 145-атата годишнина от основаването на Българската народна банка.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви нова помощ за Украйна в размер на над 1.5 млрд. долара

Камала Харис

По време на започналата в Швейцария двудневна конференция за мир в Украйна вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви нова помощ за нападнатата от Русия страна в размер на над 1.5 млрд. долара, предаде “Ройтерс”.

От тях 500 милиона долара ще бъдат за енергийна помощ за Украйна, а 324 милиона долара заспешен ремонт на енергийната й инфраструктура.

От пресслужбата на Камала Харис уточняват, че с новите средства ще се подобри устойчивостта на Украйна при прекъсвания на енергийните доставки и ще се поставят основите на ремонтиране и на разширяване на енергийната система на страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст