Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви нова помощ за Украйна в размер на над 1.5 млрд. долара

Камала Харис

По време на започналата в Швейцария двудневна конференция за мир в Украйна вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви нова помощ за нападнатата от Русия страна в размер на над 1.5 млрд. долара, предаде “Ройтерс”.

От тях 500 милиона долара ще бъдат за енергийна помощ за Украйна, а 324 милиона долара заспешен ремонт на енергийната й инфраструктура.

От пресслужбата на Камала Харис уточняват, че с новите средства ще се подобри устойчивостта на Украйна при прекъсвания на енергийните доставки и ще се поставят основите на ремонтиране и на разширяване на енергийната система на страната.

От над 1.5 млрд. долара над 379 милиона ще бъдат пренасочени като хуманитарна помощ от Държавния департамент и Агенцията за международно развитие на САЩ за подпомагане на украинските бежанци, засегнати от войната.

С тези пари ще се купуват храни и ще се осигуряват най-належащите нужди на украинците, като снабдяване с вода, осигуряване на подслон, здравни услуги, канализация и хигиенни материали.

На събитието Камала Харис представлява президента на САЩ – Джо Байдън. Той току-що приключи участието си в срещата на Г-7 в Италия и ще се върне в Съединените щати, за да присъства на набиране на средства за кампанията си за преизбиране по време на събитие в Лос Анджелис.

Очаква се, в рамките на срещата в Швейцария, Камала Харис да разговаря с президента на Украйна – Володимир Зеленски.

Байдън вече разговаря на два пъти със Зеленски – веднъж – на срещата на върха на Г-7, където подписаха двустранно споразумение за сигурност между САЩ и Украйна, и втори път във Франция – за събитията около 80-ата годишнина от Десанта в Нормандия през Втората световна война.

В неделя, на форума в Швейцария, САЩ ще бъдат представени от съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. Неговата задача е да помогне при създаването на работни групи за осигуряване на енергийната сигурност на Украйна и за връщането на украински деца, намиращи се в момента в Русия, обратно при роднините им.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст