Котировките на много от зърнените стоки запазват тренд в посока надолу

Кремъл затяга контрола върху зърнения сектор пшеница

През втората седмица на месец юни котировките на много от основните зърнени контракти на световните зърнени пазари продължават да показват тренд в посока надолу. Това отбелязват в своя анализ експретите от “Софийска стокова борса”

Наблюдателите смятат, че това се дължи на по-ранното начало на прибиране на новата реколта от пшеница в някои страни, а нейните цени дърпат надолу и тези на другите контракти. 

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго се понижи с нови девет долара

до 241 щ.д./т за доставка през юли. Във Франция също загуби, но девет евро до 235 евро/тон. Украйна държеше досега най-ниските котировки и след като навакса, сега остана без промяна на старата си цена от 230 щ.д./т, също като Русия, която за втора поредна седмица остава с нулева промяна на 232 щ.д./тон. 

Движението при царевицата е минимално.

В САЩ цената се запази на 196 щ.д./т, а във Франция е минус три евро и 204 евро/тон. Също като при пшеницата, в Русия цената стагнира на 189 щ.д./тон.

Цената на ечемика в Украйна помръдва нагоре с плюс четири долара след предишното повишение и достигна 200 щ.д./т за доставка юни-юли. Рапицата на Euronext за доставка август отново влиза в тренд на непрекъснати флуктоации нагоре-надолу, като сега спада с нови 6.25 евро до 468.25 евро/тон. 

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха  множество колебания и за доставка през юли тази седмица се раздвижиха отново със сериозно понижение от 40 долара до 1010 щ.д./тон. 

Рафинираната захар напоследък като че ли успява да се пребори с предишните рекордни понижения, и тази седмица отново поскъпна с 6.60 долара за доставка месец август, като достигна до 567.40 щ.д./т на борсата в Лондон.

На “Софийска стокова борса” търговията в подкръг “Зърно” остава спокойна

като котировките при някои бяха леко във възходяща посока и само от страна на продавачите. Хлебна пшеница се предлагаше в голямо количество на 388,00 лв./т доставка DAP, офертите „продава“ за маслодаен слънчоглед показват предложения от 830 до 855, лв./тон. Царевица за незабавна доставка се предлага в диапазон 350 – 375 лв./т, а фуражен ечемик от 340 до 360 лв./тон.

В подкръг “Хранителни стоки” цените на основните стоки са стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2.20 лв./л, както и нерафинирано такова на 1750 лв./тон. Продължава предлагането на жълт грах в биг бек по един тон при начална цена 1200 лв./тон. 

В подкръг “Индустриални стоки” на борсата у нас се продадоха дърва за огрев на 225 лв./т, въглища на 905 лв./т и варовиков камък в диапазон от 12 до 15 лв./тон. Сделки имаше и за газ пропан бутан от 958.33 до 1060 лв./хил. литра. Покупко-продажби имаши и при металите: скрап от черни метали се изкупи на 285 лв./т, отпадъци от алуминий на 1400 лв./т и отпадъци от мед на 8300 лв./тон.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст