Членове на Съюза на българските журналисти протестираха срещу некоректен наемател – ресторант

ресторант

Делегати на провелото се днес (15 юни) годишно Общо събрание на Съюза на българските журналисти (СБЖ), излязоха по време на обедната почивка на протест срещу фирмата, която вече четвърта година ползва техен имот за ресторант, без да да има валиден договор за наемането му.

„Вън натрапниците от Дома на СБЖ!”, „Четири години незаконна окупация на журналистическа територия”, „Да се изпълнят решенията на съда”, „Настаняването в чужд дом е самоуправство”, били част от издигнатите лозунги, съобщават на сайта на Съюза на българските журналисти.

Председателят на СБЖ Снежана Тодорова припомни предисторията с фирмата „Валедо 1”, която през 2012 г. сключва договор със СБЖ за наемане на две помещения в приземния етаж на сградата им и разполага в тях ресторант. Той е със срок от 3 години и е подновяван след това на два пъти със същия срок. На 1 ноември 2021 г. изтича и срокът на последното подновяване.

Въпреки възниквалите периодично през годините проблеми около издължаването на наемателя, до 2020 г. те са решавани. Но през 2020 г. СБЖ поставя пред „Валедо 1” изискването, че трябва да си погаси натрупаните неплатени наеми. Тъй като наемателят не изплаща задълженията си, на 4 септември 2020 г. СБЖ прекратява договора за отдаване под наем на своята собственост. Според клауза от договора той се смята за невалиден още след първия месец с неплатен наем – а такива има вече повече от един.

Независимо от прекратения договор, фирмата продължава да ползва имота на СБЖ вече четвърта година и не плаща нито лев наем.

„Валедо 1” не плаща и консумацията на вода и на електричество във въпросните помещения. Всички тези разходи се покриват за сметка на СБЖ като собственик.

През това време се водят съдебни дела между СБЖ и „Валедо 1”. Фирмата предявява свои претенции към Съюза, но на първа инстанция съдебното решение е в полза на СБЖ. Минало е вече делото и на втора инстанция, макар че съдебното решение все още не е публикувано. Снежана Тодорова допуска, че „Валедо 1” ще обжалва и пред трета инстанция.

Още един важен детайл от казуса е, че според чл. 7 от изтеклия договор за наем, при пребиваване в помещенията без правно основание, наемателят трябва да плаща по 500 евро на ден обезщетение за собственика. Нещо, което „Валедо 1” също не прави, а дължимата сума продължава да се увеличава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст