Сирил Рамафоса е преизбран за президент на Южна Африка за още пет години

Сирил Рамафоса Рамапоса

Долната камара на южноафриканския парламент – Националното събрание, избра Сирил Рамафоса за президент на Южна Африка. Това съобщи сбед тайното гласуване главния съдия на Южна Африка Реймънд Зондо, който ръководи първото заседание на новото Народно събрание.

„Рамафоса получи 283 парламентарни гласа, обявявам го за избран президент на Южна Африка“, отбелязва Зондо. За ръководителя на партията на Борците за икономическа свобода Юлиус Малема, който също беше номиниран за поста държавен глава, бяха дадени 44 гласа.

Изборът на Рамафоса, който е лидер на партията Африкански национален конгрес и настоящ президент на Южна Африка, беше осигурен с гласовете на бившия опозиционен Демократичен алианс, който представлява интересите на бялото малцинство в Южна Африка. 

Президентската церемония по полагане на клетва на Рамафоса ще се състои не по-късно от 19 юни.

В резултат на общите избори, проведени на 29 май в Южна Африка, Африкански национален конгрес спечели 159 от 400 парламентарни места в Националното събрание, което не му позволи да получи парламентарно мнозинство, да създаде собствено правителство и да преизбере своя лидер като президент на Южна Африка. Между Африканския национален конгрес и Демокротичния алианс, които получиха 87 места, на 14 юни беше подписано споразумение относно принципите за създаване на правителство на националното единство, в рамките на което Демократичният алианс се ангажира да гласува за Рамафоса.

Парламентарният секретар Ксолил Джордж коментира, че встъпването в длъжност на новоизбрания президент ще се състои не по-късно от 19 юни. След това Рамафоса трябва да обяви състава на правителството и неговата програма. Очаква се това да бъде правителство на националното единство, което ще включва няколко парламентарни партии, включително Демократичния алианс.

Предстоящият петгодишен президентски мандат ще бъде втори за Рамафоса.

Той пое поста на държавен глава на 15 февруари 2018 г. след оставката на Джейкъб Зума, който беше обвинен в корупция. 

През май 2019 г. в Южна Африка се проведоха общи избори, които Африканският национален конгрес спечели, след което Рамафоса беше избран за президент на Южна Африка.

Сирил Рамафоса е роден на 17 ноември 1952 година в Совето в семейството на пенсиониран полицай от етническата група венда. Започва да учи право в Университета на Лимпопо, но се включва в студентски политически организации. Той е арестуван неколкократно за продължителни периоди и се дипломира се задочно в Южноафриканския университет през 1981 година. През следващата година основава Националния съюз на минните работници, който се превръща в един от най-влиятелните профсъюзи в страната. 

Между 1991 и 1997 година е генерален секретар на Африканския национален конгрес, след което развива активна стопанска дейност и днес е сред най-богатите хора в страната. През 2014 година става заместник-президент на Южноафриканската република, а през 2017 година оглавява Африканския национален конгрес.

От 15 февруари 2018 година Сирил Рамафоса е президент на Южноафриканската република.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст