Христо Иванов първо ще се закълне като депутат, после подава оставка

Христо Иванов, Парламент нов Христо Иванов

Христо Иванов, бившият председател на “Да, България”, който обяви, че поема отговорност за слабия резултат на “Продължаваме промяната” – “Демократична България”, като си подава оставката и се отказва да бъде народен представител в 50-ото Народно събрание, все пак ще се закълне в пленарната зала.

Той ще положи клетва и веднага след това ще подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му, съобщиха от “Да, България”.

От партията уточняват, че “Да, България” защитават трайната позиция, че след приключване на изборния ден компетентният орган, пред който следва да се подаде оставка, е Народното събрание.

Те са категорични, че наложената практика за подаване на заявление пред ЦИК за заличаване от кандидатските листи след приключване на изборния ден не отговаря на процедура, предвидена в Изборния кодекс.

От “Да, България” уточняват, че при всички подобни случаи, те са настоявали за прекратяването на подобна практика.

Междувременно стана ясно, че Националният съвет на „Да, България“ е взел решение депутатите от формацията да не участват в излъчването на подкрепа за правителство в 50-ото Народно събрание.

По-конкретно Христо Иванов обяви в ефира на БНР, че депутатите от “Да, България” няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ, тъй като смятат, че тази политическа сила не е готова да извърши реформите, за които от ПП-ДБ са настоявали. В същото време Иванов призна, че на него му направило много силно впечатление изказването на Атанас Зафиров за това, че от БСП биха подкрепили мандат на ГЕРБ. Според него тези новоизлюпили се опозиционери на Нинова очевидно са готови в името на това да получат най-различни видове подкрепа, за да я сменят, да се търгуват. Той призна и че силно впечатление му прави мълчанието на “Има такъв народ”, които иначе – в 49-отото Народно събрание се раздрали да критикуват всякакви видове колаборации с ГЕРБ, а сега мълчат. Според Христо Иванов това може да се тълкува като знак, че те не изключват някаква форма на сглобка.

По повод първото следизборно изявление на лидера на първата политическа сила, в което той като единствен вариант за кабинет обяви съставянето на експертно правителство, но с двама министри и премиер от ГЕРБ, Христо Иванов се възмути, че Бойко Борисов изобщо не говори нито за програмни приоритети, нито за необходими реформи, а само за министри.

“И когато сега Борисов мрънка, че трябвало да има правителство и колко било трудно, всеки път аз лично ще му казвам, ако имам тази възможност – правителство имаше, ГЕРБ еднолично – без политически аргументи – взривиха възможността да има управление в България, базирано на компромис, но и на реформи, и избраха да се залепят за Делян Пеевски”, поясни Христо Иванов.

Според него в коалицията ПП-ДБ трябва да бъде проведен сериозен разговор за допустимите компромиси. Това според него е задача за цялата демократична общност.

Христо Иванов смята, че тази общност се е разделила по отношение на това какво е морално, допустимо, търпимо и реалистично при реализирането на целите на България – най-вече при гарантирането на върховенството на закона и европейския й път на развитие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст