Тромавите процедури по ЗОП оставиха село без вода

без вода

Кюстендилското село Соволяно, с над 1000 жители, остана без вода в жаркия неделен ден. Причината – аварирала помпа. Аварийнaта група на “Кюстендилска вода” работи на място по проблема, като се очаква в рамките на деня в Соволяно отново да има вода, съобщи кореспондент на БНР.

Водата за селото сe осигурява на помпажен принцип от река Бистрица. За целта има две помпи, като в конкретния случай е аварирала по-мощната.

Водопроводът в Соволяно е полаган преди 90 години – през далечната 1934 година и отдавна се знае, че има нужда от смяна. За целта вече има одобрен проект и са осигурени 4.5 млн. лева, но поради тромавите процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП) неговото изграждане не е започнало. Става въпрос за около 2 километра водопровод.

Същевременно от Общината в Кюстендил припомниха, че има издадена заповед за забрана на ползването на питейната вода за други дейности освен за консумация. Забранено е с нея да се напояват и поливат зелените площи, а също така е забранено и да се мият улици и автомобили.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст