Денят по диагонал – 16 юни 2024 г.

денят по диагонал, заключителна декларация, швейцария

Териториалната цялост на Украйна трябва да е част от мирното споразумение, решиха над 80 страни в Швейцария

Над 80 страни (по-точно 80 държави и 4 организации от 101 делегации) се обединиха около позицията, че, за да започне работата по мирното споразумение с Русия трябва да има зачитане на териториалната цялост на Украйна.

Това пише в заключителната декларация на конференцията на върха за мир в Украйна, провеждаща се в Швейцария. В нея също така Русия е призована да върне депортираните украински деца и да извърши размяна на пленените войници.

Украинският президент Володимир Зеленски бе категоричен, че страната му няма да се откаже от целта си да си върне всички територии, окупирани от Русия, независимо от условието на Владимир Путин украинците да се оттеглят от Херсон, Запорожие и Донбас.

Зеленски обяви и че още утре Русия може да започне мирни преговори с Украйна, стига да се изтегли от изконните украински земи.

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване, обяви Главчев в Швейцария

главчев

Министърът-председателят на България направи изказване в рамките на тематичната сесия „Осигуряване на ядрена безопасност и сигурност в Украйна“.

Главчев заяви подкрепата на България относно целите за ядрена безопасност, заложени във „Формулата за мир“ на украинския президент Володимир Зеленски и приветства изключително ценните усилия, които полага Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).
Премиерът обърна внимание, че ситуацията в Украйна по отношение на ядрената безопасност и сигурност е сериозна и отговорността за това е изцяло на Русия. Причина за тревогите ни е Запорожката атомната електроцентрала, окупирана от Русия вече повече от две години. При нея и седемте незаменими стълба на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност, и петте принципа за защита са нарушени, посочи Главчев.

Започна най-големият празник за мюсюлманите

най-големият празник за мюсюлманите

Започна най-големият празник за мюсюлманите – Курбан байрам, който е в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах. В тези дни младите искат прошка от по-възрастните. Празникът ще продължи до 19 юни, а в първия празничен ден ще се отслужи традиционната молитва.

По данни от последното преброяване, извършено през 2021 г., българските граждани с мюсюлманско вероизповедание, са 638 708 души.

Ако коалицията ПП-ДБ не се промени, няма бъдеще, предупреди Радан Кънев

Радан Кънев

Коалицията “Продължаваме промяната” – “Демократична България” във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще. Вече подкрепата е твърде ниска и тенденцията е пределно ясна. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу. Това коментира новоизбраният, но и настоящ (до 15 юли) евродепутат от ПП-ДБ Радан Кънев в ефира на БНР. Той бе категоричен, че ако продължи същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, нищо няма да се промени.

Това, което според Радан Кънев трябва да се направи, е цялата коалиция да излезе от дребните партийни егоизми и да се огледа към нуждите и легитимните интереси на хората, които са я подкрепили, а и не са го направили. Кънев определи като наивна идеята, че щом ПП-ДБ са в опозиция и избирателите ще започнат да се връщат при тях.

Huawei стана най-големият производител на сгъваеми смартфони в света

Китайската Huawei Technologies изпревари южнокорейската Samsung Electronics в производството на сгъваеми смартфони, превръщайки се в най-големия производител на подобни устройства в света.

Според базираната в Хонконг Counterpoint Research, цитирана от Nikkei, Huawei представлява 35% от глобалните доставки на сгъваеми смартфони през първото тримесечие, което е с 21% повече от същия период на миналата година.

Доставките на Samsung на пазара на сгъваеми смартфони са паднали с 35% през първото тримесечие, което намалява глобалния му дял до 23 процента.

По-малко месо в менюто и по-малко нови обекти за по-зелена Олимпиада в Париж

По-малко месо в менюто и по-малко нови обекти за по-зелена Олимпиада в Париж

Без дизелови генератори за захранване на излъчвания на живо, по-малко месо в менюто на спортистите и изграждане само на няколко нови обекта – така организаторите на летните Олимпийски игри в Париж искат да докажат, че най-голямото спортно събитие в света може да стане зелено. Това ще бъде тест не само за еко-претенциите на френската столица, но и за амбициите на Международния олимпийски комитет (МОК) да бъде домакин на устойчиви мега-прояви в епохата на променящ се климат.

Париж обещава по време на игрите, които се откриват на 26 юли, да ореже наполовина емисиите от парникови газове спрямо равнищата им в Лондон през 2012-а и в Рио де Жанейро през 2016-а. (Бел. ред. – По време на състезанията в Рио де Жанейро през 2016-а са били отделени по-големи количества въглероден двуокис от общия обем на годишните емисии на 20-е най-малко замърсяващи държави). Учени и природозащитници обаче призовават за още по-големи промени на Олимпиадите заради сериозните въпроси дали подобни мащабни мероприятия изобщо могат да бъдат наистина зелени предвид самолетните полети и строителните дейности, които изискват.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст