Започна най-големият празник за мюсюлманите

най-големият празник за мюсюлманите

Започна най-големият празник за мюсюлманите – Курбан байрам, който е в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах. В тези дни младите искат прошка от по-възрастните. Празникът ще продължи до 19 юни, а в първия празничен ден ще се отслужи традиционната молитва.

По данни от последното преброяване, извършено през 2021 г., българските граждани с мюсюлманско вероизповедание, са 638 708 души.

На сайта на Главното мюфтийство главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи публикува поздрав към мюсюлманите.

В него той посочва: “Курбанът не е просто месо за консумация – той е израз на признателност към Аллах Теаля и възможност за равносметка. Човек може да жертва животни или част от имуществото си, но никога не трябва да жертва вярата и достойнството си! Вярата в Аллах, човешкият живот и човешкото достойнство са неприкосновени и с тях не бива да се правят компромиси!

Споделянето на курбанското месо е човешки жест на съпричастие към проблемите на другите. Затова искам да изразя благодарност към всички мюсюлмани, които дариха средства за курбан за хора в неравностойно положение.”

Президентът Румен Радев поздрави мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан байрам, отбелязвайки в поздравлението си, че религиозната толерантност, уважение и разбирателство са традиционни за нашето общество и празникът създава мостове между хората.

Премиерът Димитър Главчев също поздрави българските мюсюлмани по случай големия празник Курбан Байрам и отправи пожелания за здраве и благополучие.

“Нека милосърдието, опрощението и взаимната подкрепа, които съпътстват празника, да подхранват всеки ден разбирателството и толерантността, с които България е за пример”, пожела Главчев.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски също честити Курбан байрам на мюсюлманите, като написа в профила на Движението във “Фейсбук”: “Изразявам своята искрена благодарност за това, че заедно успяхме да постигнем много добри резултати на току що отминалите избори и вярвам, че заедно ще успеем да работим за постигането на по-добър и по-сигурен живот за хората в България”.


Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст