По-малко месо в менюто и по-малко нови обекти за по-зелена Олимпиада в Париж

По-малко месо в менюто и по-малко нови обекти за по-зелена Олимпиада в Париж

Без дизелови генератори за захранване на излъчвания на живо, по-малко месо в менюто на спортистите и изграждане само на няколко нови обекта – така организаторите на летните Олимпийски игри в Париж искат да докажат, че най-голямото спортно събитие в света може да стане зелено. Това ще бъде тест не само за еко-претенциите на френската столица, но и за амбициите на Международния олимпийски комитет (МОК) да бъде домакин на устойчиви мега-прояви в епохата на променящ се климат.

Париж обещава по време на игрите, които се откриват на 26 юли, да ореже наполовина емисиите от парникови газове спрямо равнищата им в Лондон през 2012-а и в Рио де Жанейро през 2016-а. (Бел. ред. – По време на състезанията в Рио де Жанейро през 2016-а са били отделени по-големи количества въглероден двуокис от общия обем на годишните емисии на 20-е най-малко замърсяващи държави). Учени и природозащитници обаче призовават за още по-големи промени на Олимпиадите заради сериозните въпроси дали подобни мащабни мероприятия изобщо могат да бъдат наистина зелени предвид самолетните полети и строителните дейности, които изискват.

Натискът се засилва след като МОК се сблъсква с ред сериозни проблеми, какъвто е намаляването на броя на държавите, които могат да домакинстват зимните игри при повишаващите се температури. Президентът на организацията Томас Бах посочва, че “промяната на климата е една от най-големите заплахи за бъдещето на спорта”, защото влияе все по-силно на избора на място, дати и начини на провеждане на събитията. А директорът за корпоративно и утойчиво развитие на МОК – Мари Салоа, смята, че Париж ще е тест за новата стратегия за устойчивост на комитета.

Лекторът по спортен мениджмънт в университета на Единбург – Уокър Рос, коментира, че Олимпийските игри могат да изострят световното внимание относно важността за справяне с климатичните промени, защото са не само видима проява на спортните състезания, но и на глобалната култура. Но предупреждава, че те са навлезли във “фаза на оцеляване”, най-вече – зимните издания, които страдят от недостиг на сняг и непредсказуемо време. В проучване за МОК се посочва, че броят на възможните домакини на зимни олимпиади може да падне до едва 10 в световен план до 2040 година.

Франция почти нямаше конкуренция когато се пребори за домакнството на зимните игри в Алпите през 2030-а – кандидатура, която внесе въпреки по-високите от средните температури, които намалиха количествата на падналия сняг на по-ниските надморски височини. Екстремните горищени влияят и на летните състезания – както на атлетите, така и на зрителите.

Организаторите на парижките игри обещават впечатляващо шоу, въпреки че ще използват по-малко материали и енергия. Това е реверанс към природозащитните организации, които твърдят, че големият проблем на олимпиадите е “гигантизмът”, защото всеки домакин иска неговите състезания да са по-големи и по-величествени. Проучване на МОК установява, че 15% от построените от от 1896-а насам нови обекти специално за игрите вече не се използват.

Французите планират новото “село за спортистите” да бъде превърнато в социални домове за 12 хил. души. То е изградено в голямата си част с дървен материал и т. нар. нисковъглероден цимент, и използва естествена вентилация вместо климатици, така че да отделя по-ниски емисии на кв. метър от традиционните здания. За разлика от Лондон, който построи шест нови обекта, Париж е изградил само един – нов център за водни спортове в по-бедния район Сен-Дени, който впоследствие ще бъде превърнат в обществен басейн. Създадени са и осем временни обекта близо до исторически паметници като Айфеловата кула, като целта на организаторите е да се осигури маневреност на съоръженията. Повечето са били наети (места и трибуни), а за 90% от тях е гарантирано последващо използване.

Все пак, някои лоши навици остават. Париж вероятно няма да може да изпълни намеренията си да ореже използването на пластмаси за еднократна употреба. Ексклузивният договор с “Кока-Кола” включва чаши за многократна употреба, но ще продължат да се ползват пластмасови бутилки.

Другото предизвикателство идва от зрителите и състезателите, които ще се стекат във френската столица за събитието, особено от онези, пътуващи от Съединените щати или Австралия и разчитащи основно на самолетни полети. Докато някои европейски отбори вече обещаха да отидат в Париж с влак. Учените са единодушни, че не е възможно да се съберат на едно място 12 хил. атлети и милиони зрители и всичко това да стане по зелен начин. Което означава, че за постигането на зелени олимпиади са необходими сериозни промени на начина на домакинство.

Едно от предложенията е състезанията да се разпръснат по света, превръщайки едно събитие в множество под-събития и давайки предимство на местните зрители. Това ще се експериментира в по-дребен мащаб в Париж, където състезанията по сърфинг ще са в Таити, Френска Полинезия, а ветроходните състезания – в Марсилия. Салоа обаче не е съгласна с това предложение, защото “децентрализирането на игрите може да подкопае обединителната им сила”.

Лос Анджелис, който през 2028-а ще е домакин на лятна Олимпиада за трети път, вече обещава “радикална повторна употреба” и никакви нови постоянни обекти. В града, където личните коли са доминиращ начин на превоз, организаторите възнамеряват да помогнат за подобряването на обществения транспорт и за изваждането на хората “от амтомобилите им”. Бризбън, който ще е олимпийски домакин през 2032-а, също е готов да проведе по-устойчиви игри. А Салоа обобщава, че постигането на нетни нулеви емисии не е “лесно, но това се прави системно и последователно”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст