Ако коалицията ПП-ДБ не се промени, няма бъдеще, предупреди Радан Кънев

Радан Кънев

Коалицията “Продължаваме промяната” – “Демократична България” във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще. Вече подкрепата е твърде ниска и тенденцията е пределно ясна. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу. Това коментира новоизбраният, но и настоящ (до 15 юли) евродепутат от ПП-ДБ Радан Кънев в ефира на БНР. Той бе категоричен, че ако продължи същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, нищо няма да се промени.

Това, което според Радан Кънев трябва да се направи, е цялата коалиция да излезе от дребните партийни егоизми и да се огледа към нуждите и легитимните интереси на хората, които са я подкрепили, а и не са го направили. Кънев определи като наивна идеята, че щом ПП-ДБ са в опозиция и избирателите ще започнат да се връщат при тях.

Според Кънев тази идея показва липса на опит, липса на политическа годност. Той обаче не отрече, че онова, от което имат нужда ПП-ДБ е постигането на една много трудна задача – едновременно да запазят единството си и да се променят.

“Не да се разпаднем, но не и да останем каквито сме, а да започнем много бързо да действаме”, посочи новоизбраният евродепутат.

Като причина за ниския резултат Радан Кънев посочи суетата на ПП-ДБ, имайки предвид че при 49-ото Народно събрание е било очевидно, че те не могат да управляват сами, но въпреки това са поискали цялата власт и така са изложили на риск самата партия.

“Трябваше да си дадем сметка на какво обричаме тези хора, които изпращаме да вършат реформи”, коментира Радан Кънев по отношение на министрите на ПП-ДБ. Според него те са били жертвани – първо, защото са били обречени на безпомощност да извършат въпросните реформи, и второ – срещу тях те са имали безкрайно опитни политици от обкръжението на Борисов и Пеевски, много добри в мръсната част на политическата игра.

По отношение на бъдещите си ангажименти в Европарламента Радан Кънев обяви, че ще продължи своята работа по Зелената сделка. Той подчерта, че въглеродните емисии не са елемент от Зелената сделка и обърна внимание, че още при влизането ни в ЕС всеки български управляващ е бил наясно, че хоризонтът пред въглищната енергетика е изключително тесен.

По думите на Радан Кънев българските въглищни централи замърсяват с живачни и серни съединения 4 пъти над разрешеното в Европа. Затова, влизайки в ЕС, сме получили дерогация от Европейската комисия да “тровим” гражданите си 4 пъти повече в името на енергийната сигурност. Тази дерогация изтича през 2030 година, обърна внимание евродепутатът.

Именно 2030 година според него е разумният хоризонт, отвъд който обаче въглищата не могат да бъдат поддържани единствено на изкуствено дишане, с много сериозни държавни субсидии, като някакъв вид резервна мощност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст