От СЗО алармират – има нужда от нови антимикробни лекарства

СЗО

Световната здравна организация (СЗО) алармира, че има спешна нужда от нови и иновативни антимикробни лекарства. В своя годишен доклад, публикуван в края на седмицата, тя подчертава, че в момента се разработват прекалено малко подобни лекарства и няма достатъчно иновации.

От СЗО обръщат внимание, че от общо 32 антибиотика, които сега биват проучвани за борба с най-честите бактериални патогени, само 12 могат да бъдат определени като иновативни. В същото време само 4 от тези 12 антибиотика са активни срещу поне един от т.нар. патогени, които са резистентни.

От СЗО припомнят, че антимикробната резистентност настъпва, когато бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите не се повлияват от лекарства. Това се дължи или на неправилна употреба на съществуващите лекарства, или на прекомерно използване на антибиотици и на други антимикробни средства.

От СЗО посочват в доклада си и че се забелязва, че при жените, за разлика от мъжете, има по-голяма вероятност да развият инфекции, които не се повлияват oт лечение с традиционни лекарства. Очаква се през юли СЗО да оповести отделен доклад, в който да отчете спецификите при лечението на двата пола и да призове държавите да признаят тези разлики и да вземат съответните мерки в плановете си за лечение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст