Териториалната цялост на Украйна трябва да е част от мирното споразумение, решиха над 80 страни в Швейцария

териториалната цялост на Украйна, швейцария

Над 80 страни (по-точно 80 държави и 4 организации от 101 делегации)се обединиха около позицията, че, за да започне работата по мирното споразумение с Русия трябва да има зачитане на териториалната цялост на Украйна.

Това пише в заключителната декларация на конференцията на върха за мир в Украйна, провеждаща се в Швейцария. В нея също така Русия е призована да върне депортираните украински деца и да извърши размяна на пленените войници.

Украинският президент Володимир Зеленски бе категоричен, че страната му няма да се откаже от целта си да си върне всички територии, окупирани от Русия, независимо от условието на Владимир Путин украинците да се оттеглят от Херсон, Запорожие и Донбас.

Зеленски обяви и че още утре Русия може да започне мирни преговори с Украйна, стига да се изтегли от изконните украински земи.

Заключителният документ от конференцията не беше одобрен само от няколко държави, които поддържат близки отношения с Русия. Сред тях са Индия, Тайланд, Мексико, Южна Африка, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, предаде Си Ен Ен. Подписи не положиха и представителите на Словакия, Армения и Ватикана. В същото време под документа се подписаха представляващите Съвета на Европейския съюз, Европейският съвет, Европарламента и Европейската комисия.

В документа се посочва, че Украйна трябва да има пълен контрол над Запорожката атомна електроцентрала, нещо, за което намекна и служебният премиер Димитър Главчев в своето изявление по време на срещата. Не на последно място в декларацията е подчертано, че достъпът до пристанищата в Черно и Азовско море е от критично значение за глобалните доставки на хранителни продукти.

В текста на документа е записано и че в пътя към мира трябва да бъдат ангажирани всички страни, нещо, на което настояваше президентът на Швейцария – Виола Амхерд. Припомняме, че Швейцария искаше и Русия да бъде поканена на срещата, нещо, на което Украйна категорично се противопостави. Първоначално на форума бяха поканени 160 държави и организации, но две от тях – Китай и Бразилия отказаха да участват.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обърна внимание, че руският президент Владимир Путин не се отнася сериозно към прекратяването на войната, тъй като той настоява за капитулация и за придобиване на украински територии. Според Фон дер Лайен няма страна, която би приела подобни условия.

И съветникът на Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан отхвърли предложението на руския президент Владимир Путин за мир с Киев, като обяви, че то противоречи на елементарния морал. Според него исканията на Москва ще направят Украйна още по-уязвима на агресия.

Според външния министър на Украйна Дмитро Кулеба те ще трябва да водят диалог с Русия, но не на езика на ултиматумите, какъвто според тях е предложеният от Путин мирен план.

Според Кулеба този последен ултиматум на Путин е бил направен с една единствена цел – пиар- преди срещата на върха в Швейцария.

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че военната обстановка в Украйна се влошава и че заради това би било добре Володимир Зеленски да се замисли върху предложението за мир на руския президент.

В края на форума домакините на конференцията в курорта Бюргенщок изразиха надежда за второ негово издание преди президентските избори в САЩ, които ще бъдат в началото на ноември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст