Бил Гейтс реши да инвестира милиарди в ядрена енергетиката

бил гейтс аец

Основателят на Microsoft Бил Гейтс изрази желание да инвестира милиарди долари в ядрена енергия заради Китай. Той говори за това в интервю за CBS News.

Според него, става дума за проект за атомна електроцентрала (АЕЦ) в Уайоминг. Проектът се изпълнява от компанията на Гейтс – TerraPower.

„Инвестирал съм повече от милиард и ще инвестирам още милиарди“,

сподели бизнесменът.

Отбелязва се, че проектът включва използването на натриево охлаждане на реактора вместо вода. Това трябва да подобри безопасността и да намали разходите за производство на енергия.

Очаква се електроцентралата да заработи през 2030 година.

Гейтс уточни, че проектът ще позволи на Съединените щати да концентрират възможно най-много ядрена енергия и да лишат други страни, например Китай, от възможността да създават нови ядрени оръжия.

TerraPower е американска инженерна компания за проектиране и разработка на ядрени реактори с централен офис в Белвю, Вашингтон. TerraPower разработва клас ядрени бързи реактори, наречени реактори с пътуващи вълни (TWR).

През юни 2021 г. TerraPower и PacifiCorp (на Уорън Бъфет) обявиха планове за изграждане на съвместен натриев реактор. Четири града в Уайоминг, засегнати от затварянето на електроцентрали, работещи с изкопаеми горива, бяха разгледани за демонстрационния реактор: Gillette, Kemmerer, Glenrock и Rock Springs. PacificCorp прави бизнес в Уайоминг като Rocky Mountain Power и има въглищна електроцентрала във всяко от кандидатстващите места.

На 16 ноември 2021 г. беше обявено, че Кемерер е избран. Електроцентралата може да заработи до 2030 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст