Денят по диагонал – 17 юни 2024 г.

правителството, държавни ценни книжа

Защо гражданите да не финансират правителството?

Правителството може да вземе дълг на по-ниска цена и да остави печалбата от тази операция на своите граждани.

По последни данни на БНБ спестяванията в банките клонят към 130 млрд. лв., което е 65.2% от брутния вътрешен продукт. Депозитите на фирмите възлизат на около 44 млрд. лв., а депозитите на домакинствата са за над 82 млрд. лева. Тези спестявания не докарват на вложителите доходност (всъщност отрицателна, ако сметнем инфлацията от 5.4% за 2023 г. и 16.9% за 2022 г.).

Финансисти пресметнаха, че българските домакинства губят до 300 млн. лева годишно от ниската доходност на своите спестявания. Те изчисляват, че ако 60 процента от парите се инвестират в различни фондове, акции и държавни ценни книжа, средногодишната печалба може да достигне десет процента.

Само че гражданите не го правят.

Прехвалените 76 нови немски вагона се оказаха стари и… с азбест в конструкциите

азбест

Някак на бързи обороти се изтърколиха цели три месеца, откакто на 3 април 2024 г. бе сключен дългоочаквания договор между германската компания “ДБ – Фернверкеер АГ” и държавната фирма “БДЖ – пътнически превози” (БДЖ-ПП) за покупко-продажбата на легендарните 76 броя пътнически вагона, които са едва ли не чисто нови, могат да се движат с 200 километра в час и са на съвсем поносима цена. Сигурно заради наличието на азбест в тях…

За разлика от трубадурите на властта, “БАНКЕРЪ” от 10-15 години редовно следи под лупа системното съсипване не само на българските държавни железници като цяло, но и на трите им съставни части поотделно – за “БДЖ – пътнически превози” (БДЖ-ПП), “БДЖ – товарни превози” (БДЖ-ТП) и Национална компания “железопътна инфраструктура” (НКЖИ) иде реч.

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си за приоритетите пред страната

Деница Сачева, Теменужка Петкова, Рая Назарян, преговорен екип на ГЕРБ за съставяне на правителство

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си по отношение на основните приоритети пред страната.

Те са свързани със стремежа към влизане в Шенгенската зона и със сухопътните граници, с въвеждането на еврото и начините за ускоряване на икономическия растеж. 

Това заяви Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ след среща с ДПС. По думите на Сачева не е изключено да се търси формула на управление с 4-годишен мандат, като вариант за стабилно управление е правителство на споделената отговорност.

Разпределението на висшите постове в Брюксел – филм, който вече сме гледали…

Брюксел

Евроизборите приключиха и започват политическите пазарлъци за най-висшите постове в Брюксел. Лидерите на държавите членки се срещат в понеделник на неофициална вечеря, за да решат набързо кои ще са новите (или по-скоро – добре познатите стари) лица на блока. Очаква се да се действа по спешност и да няма кой знае колко особени възражения.

Почти сигурно е, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще получи втори мандат, не само, защото нейната дясноцентристка Европейска народна партия спечели евровота миналия уикенд, а и защото най-големият противник на преизбирането й – Еманюел Макрон, има много сериозни вътрешни проблеми. Партията му беше пометена от крайндясната „Национален сбор“ на Марин льо Пен, затова той разпусна парламента и свика предсрочни избори на 9 юни.

Глобални компании от отбранителния сектор набират ударно персонал

Глобални компании от отбранителния сектор набират ударно персонал

Компаниите от отбранителния сектор в глобален мащаб наемат работници с най-високото темпо от края на втората световна война, за да задоволят рекордния брой поръчки. Проучване на “Файненшъл таймс” на плановете на 20 големи и средни фирми от бранша на отбраната и на летателната техника от Съединените щати и Европейския съюз констатира, че те искат да назначат десетки хиляди служители през тази година. Три от най-големите американски групи от сектора – “Локхийд Мартин”, “Нортроп Груман” и “Дженеръл дайнамикс” – имат почти 6 хил. свободни работни места за попълване, а 10 от анкетираните компании искат да увеличат персонала с общо 37 хил. души или с почти 10% от общата им работна сила.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст