Китайски и филипински кораби се сблъскаха в Южнокитайско море

Филипински снабдителен кораб се е сблъскал с китайски плавателен съд близо до спорните острови Спратли в Южнокитайско море, съобщи китайската брегова охрана, цитирана от “Асошиейтед прес”.

Според китайската страна филипинският кораб е навлязъл във водите близо до плитчината Втори Томас – подводен риф на островите Спратли, който е част от територия, за която претендират няколко държави.

В изявление на китайската брегова охрана в платформата WeChat се казва, че филипинският снабдителен кораб “е пренебрегнал многократните предупреждения на Китай и по непрофесионален и опасен начин се е приближил до китайски кораб, което е довело до сблъсък”.

В района е имало редица сблъсъци между китайски и филипински кораби. Причината е, че Пекин претендира за почти цялата територия на Южнокитайско море, пренебрегвайки конкурентните претенции на няколко държави от Югоизточна Азия, включително Филипините.

Китай разполага с брегова охрана и други кораби за патрулиране във водите и е превърнал няколко рифа във военизирани изкуствени острови, игнорирайки решението на международен съд от 2016 г., с което се отменят неговите експанзивни претенции в Южнокитайско море.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст