Нетаняху се обяви против тактическите паузи за хуманитарна помощ в Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че плановете на военните за ежедневни тактически паузи в операциите в южната част на ивицата Газа са “неприемливи”, съобщи BBC.

През вчерашния ден, 16 юни, от израелската армия обявиха, че военните действия ще спират от 5 ч. до 16 ч. по Гринуич. Те уточниха, че паузите се отнасят само за маршрута от пропускателния пункт “Керем Шалом” до главния път и след това до Европейската болница край Хан Юнис, а не става дума за примирие.

Според израелски медии обаче нито премиерът Нетаняху, нито министърът на отбраната Йоав Галант са били уведомени за решението.

Министърът на вътрешната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир, който оглавява една от националистическите религиозни партии в управляващата коалиция на Нетаняху, също осъди идеята за тактическа пауза, заявявайки, че този, който е взел подобно решение, е „глупак”, който трябва да загуби работата си.

Спорът е последният от поредицата сблъсъци между членове на военния кабинет и военните относно начина на водене на войната, която продължава вече девети месец. Седмица по-рано бившият генерал и представител на една от центристките партии Бени Ганц напусна правителството, обвинявайки Нетаняху, че няма ефективна стратегия в Газа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст