С продадени 500 хил. акции, “Шелли Груп” увеличава free float-а

зала на фондова борса акции пари зарчета инвестиционни фондове Reddit дивидент

Двама от основните акционери и членове на съвета на директорите на “Шелли Груп”, доставчик на IoT и решения за интелигентни сгради, са продали извънборсово общо 500 000 акции свои акции от капитала на дружеството. Целта е да се увеличи free float-a на компанията.

Димитър Димитров, изпълнителен директор и съосновател, и Светлин Тодоров, отговарящ за бизнеса в САЩ и съосновател, са отговорили на големия интерес към акциите на компанията. В рамките на презаписано частно предлагане акции на обща стойност около 2.7% от капитала на „Шелли“ са пласирани на различни институционални инвеститори, сред които по-специално BIT Global Internet Leaders 30 Fund на BIT Capital.

Димитър Димитров и Светлин Тодоров остават основни акционери на дружеството

с дялове от съответно около 30.33 % и около 29.39 % и продължават да подкрепят изцяло развитието на Shelly Group.

След като стана първото българско дружество, допуснато до търговия на XETRA, пласирането на акциите на основните акционери е съществен компонент от стратегията на „Шелли Груп“ за капиталовия пазар. В средносрочен план фирмата се стреми да изпълни ключовия квалификационен критерий за пазарна капитализация на свободно търгуеми акции за включване в SDAX. Общата пазарна капитализация на всички акции на Shelly сега възлиза на около 650 млн. евро. SDAX включва 70-те най-големи компании по пазарна капитализация под MDAX и DAX в семейството на индексите на Deutsche Börse.

Според Волфганг Кирш, изпълнителен директор на Shelly Group, това пласиране е извършено с предпазливост и имаше за цел най-вече да увеличи допълнително ликвидността на акциите на Shelly в търговията чрез целенасочено увеличаване на свободно търгуемите акции. „Ангажиментът на Ян Бекерс и неговия фонд BIT Global Internet Leaders 30 Fund е истинско признание за упоритата работа, която нашият екип положи през последните тримесечия и години”, казва Кирш.

С тази продажба е привлечен един от най-успешните технологични инвеститори в Европа.

Според Димитър Димитров, това е потвърждение на оценката за обещаващите перспективи на Shelly. „С оглед на целта ни да бъдем първата българска компания, включена в SDAX, съм убеден, че направеното пласиране е в най-добър интерес на компанията и нейните акционери”, подчертава Димитров.

Ян Бекерс, главен оперативен директор и основател на Bit Capital, посочи, че наблюдават развитието на Shelly Group отстрани, а сега вече имат възможност да анализират

обстойно компанията в Германия и България. „Вярваме, че има голям потенциал за печеливш растеж на пазара на интелигентни домове и интернет на нещата. Очакваме с нетърпение да съпътстваме Shelly Group като инвеститор и сме нетърпеливи да проследим бъдещото развитие на компанията.”

BIT Capital се фокусира върху най-обещаващите технологични сектори

и водещите световни компании в тези области. Дългосрочните, активно управлявани

инвестиционни стратегии обхващат целия спектър на технологичната индустрия, включително изкуствения интелект (ИИ) и крипто екосистемата. Инвестиционният подход на BIT Capital се характеризира с опита на екипа около основателя и главен информационен директор Ян Бекерс.

„Шелли Груп“ АД е технологичен холдинг, който се занимава с иновации

чрез разработване, производство и дистрибуция на висококачествени продукти за интернет на нещата. Групата се състои от 6 дъщерни дружества и има офиси в България, Германия и Словения, както и в Китай и САЩ. „Шелли Груп“ е регистрирана на „Българска фондова борса“ от декември 2016 г., а от ноември 2021 г. – на Франкфуртската фондова борса.

За последните дванадесет месеца цените на акциите на на „Шелли Груп“ на БФБ нараснаха над два пъти. В момента сделки се сключват при 69.80 лева за един брой. А пазарната капитализация на компанията е 1 244 535 039 лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст