IBM и японски институт разработват квантов компютър от следващо поколение

IBM и японски институт разработват квантов компютър от следващо поколение


Японският правителствен технологичен институт ще си партнира с IBM за разработването на квантов компютр от следващо поколение. Съвременният 133-qubit квантов компютър на IBM обикновено се използва заедно със суперкомпютри, за да се компенсират грешките при изчисленията.

Националният институт за напреднали промишлени науки и технологии и IBM се стремят да разработят квантов компютър с 10 000 квантови бита или кубита, което би било 75 пъти повече от това, което имат сегашните квантови компютри. В квантовите изчисления кубитът е основна единица за информация – точно както бинарният бит в конвенционалните компютри – и дава приблизителна представа за производителността. Най-развитите квантови компютри в момента имат 133 кубита.

IBM и японски институт разработват квантов компютър от следващо поколение

Квантовите компютри са известни с решаването на проблеми, които са твърде сложни за класическите компютри. Очаква се те да помогнат в откриването на нови лекарства, да подобрят логистиката чрез по-ефективни маршрути за разпределение, както и множество други приложения. Очаква се институтът и IBM да подпишат меморандум за разбирателство и да обявят сделката в следващите дни. Това ще бъде първият път, когато IBM се обвързва с чуждестранен изследователски институт в областта на квантовите изчисления в такъв голям мащаб, според института.

Разработваният квантов компютър се очаква да бъде готов за употреба през 2029 година. С повече от 10 000 кубита, компютърът се очаква да изчислява високонивови комбинации без грешка.

IBM и японски институт разработват квантов компютър от следващо поколение

Партньорите ще разработят също полупроводници и свръхпроводящи интегрирани схеми, необходими за следващото поколение квантови компютри. Квантовите компютри работят при много ниски температури, близки до абсолютната нула, така че има нужда от полупроводници и схеми, които могат да издържат на екстремни температури.

Институтът, който е асоцииран с Министерството на икономиката, търговията и индустрията, е известен със своята силна страна в технологии, свързани с изкуствения интелект и има патенти, необходими за проекта с IBM. Той се надява също да привлече японски производители на части за осъществяването на масово производство. Очаква се IBM да започне продажбата на квантови компютри от 1000 кубита до 2025 година.

Четете още на : Мечтата на IBM да погълне HashiCorp минава през съда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст