Областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев се срещна с президента на Полша Анджей Дуда и маршала на Люблинското войводство Ярослав Ставярски

Областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев се срещна с президента на Полша Анджей Дуда и маршала на Люблинското войводство Ярослав Ставярски

Областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев се срещна в град Люблин, Полша с полския президент Анджей Дуда и маршала на Люблинското войводство Ярослав Ставярски.

Срещата бе в рамките на четвъртото издание на Конгреса на местното самоуправление от инициативата “Три морета” и икономическия форум, които се състояха на 12 и 13 юни в Люблин. Конгресът се провежда под патронажа на президента Дуда и представлява ежегодно международно икономическо събитие, което събира представители на държавните администрации, местното и регионално самоуправление, науката и бизнеса на държавите – членки на инициативата, чиято основна цел е насърчаване на сътрудничеството между 12 европейски държави в региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море.

“Споделянето на ценностите като сигурност, свобода и просперитет с Украйна, Беларус, Молдова, Грузия и страните от Западните Балкани трябва да бъде приоритет за Полша и другите европейски държави. Русия трябва да бъде победена в Украйна и да загуби влиянието си в Беларус и Източна Европа като цяло“, каза полският президент в своята реч на конгреса.

Областният управител на Пловдив присъства на двудневния конгрес. С президента Дуда успяха да обсъдят важни теми, свързани с регионалното и икономическо развитие на двете страни.

Малко по-късно през деня инж. Зюмбилев и посланикът на България в Полша Маргарита Ганева се срещнаха и с маршала на Люблинското войводство Ярослав Ставярски. Те обсъдиха различни казуси, касаещи по-устойчивото сътрудничество между Пловдив и Полша. Поеха се ангажименти за съдействие за развитието на туризма между страните чрез пускане на самолетна линия Пловдив – Вроцлав, Пловдив – Варшава, представяне на Пловдив като културен център на предстоящия ежегоден туристически форум през есента във Варшава, както и сключване на споразумение за сътрудничество между Пловдив и Вроцлав.

“Това споразумение ще има за цел да насърчи взаимното разбирателство, приобщаването и културното многообразие, както и да развие възможности за гражданска активност чрез побратимяване на градовете и обмен на граждани”, каза инж. Зюмбилев.

Маршал Ставярски получи покана от името на областния управител за посещение на Пловдив и региона.

Областният управител на Пловдив взе участие и в един от дискусионните дебати по време на конгреса – Инфраструктура на три морета и проектът Виа Карпатия.

Виа Карпатия е стратегически транспортен коридор, който играе ключова роля в свързването на Северна и Южна Европа. В него участват много държави, включително България, Литва, Полша, Украйна, Беларус, Словакия, Унгария, Румъния, Гърция, Хърватия и Турция. Също така допринася за динамичното развитие на източните региони на страната, подобрявайки тяхната достъпност и инвестиционна привлекателност. 

Темата на инж. Зюмбилев беше възможността за по-устойчиво сътрудничество между държавите, премахване на бариерите за пътуване и търговия, както и Пловдив като главен икономически център на България.

По време на дебата се обсъдиха и проблеми, с които се сблъскват отделните региони в областта на регионалното развитие, както и ефективните решения за тях. Инж. Зюмбилев направи анализ на ползите за регионите в икономическата, социалната и екологичната сфера.

След края на двудневния форум, всички официални гости бяха поканени на гала вечер в два етапа – музикална програма и официална вечеря в люблинската филхармония.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст