ОЛАФ съдра България от проверки, втори сме след Румъния

Европейска служба за борба с измамите ОЛАФ

България е на второ място по брой проверки, извършени миналата година от европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ). Това показват данните от годишния доклад за дейността на службата, представен днес.

В нашата страна са били направени 14 проверки, като по пет случая са били издадени препоръки за последващи действия. Най-многобройни са били проверките в Румъния (16), като по тях са били издадени 10 препоръки заради открити нередности.

Докладът показва, че миналата година са приключени общо 265 проверки в страните от ЕС и в други държави, където се работи по проекти с европейски средства, и са били предприети 190 нови разследвания. От ОЛАФ са били издадени препоръки за възстановяването на 1,04 милиарда евро и е била предотвратена злоупотреба с 209,4 милиона евро.

Сред вътрешните разследвания най-многобройни са били свързани с дейността на служители на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейската служба за външна дейност. Повечето от тези случаи са завършили с препоръка на ОЛАФ за по-нататъшни действия.

Отбелязва се, че с участието на ОЛАФ миналата година са били проверявани съмнения за заобикаляне на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия и Беларус заради военното нападение срещу Украйна. Европейската служба е проверила също данни за тайни търговски споразумения, манипулиране на процедури по обществени поръчки, съмнения за конфликт на интереси, подправени фактури, укриване на мита и за контрабанда.

През 2023 г. при разследванията на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) е установено, че над 1 милиард евро от парите на данъкоплатците в ЕС, предмет на злоупотреба, следва да бъдат възстановени. Разследващите служители на OLAF са открили още 209 милиона евро, преди да бъдат неправомерно изразходвани, и са приключили 265 случая.

Резултати от разследванията на OLAF през 2023 г.:

  • OLAF препоръча възстановяването на 1,04 милиарда евро в бюджета на ЕС. 
  • OLAF предотврати неправомерното изразходване на 209,4 милиона евро от бюджета на ЕС. 
  • OLAF приключи 265 разследвания и отправи 309 препоръки за последващи действия към съответните национални органи или органи на ЕС. 
  • OLAF започна 190 нови разследвания след 1178 предварителни анализа, извършени от нейните експерти. 
  • OLAF докладва на Европейската прокуратура за 79 случая, при които е възможно да са извършени престъпления.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст