Разхлабват мониторинга за условията в затворите

Към затвора

Засиленият мониторинг върху България заради лошите условия в местата за лишаване от свобода и липсата на вътрешноправни средства за защита е разхлабен с финална резолюция на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Актът е приет на последното му заседание във връзка с приключване на наблюдението на изпълнението на пилотното решение „Нешков и други срещу България“. Това съобщи правосъдният министър Мария Павлова по време на откриване на нов арест и пробационна служба в Петрич.

България е под засилен мониторинг от 2015 г., когато Европейският съд по правата на човека прие пилотното решение. Процедурата беше приложена след натрупване на повече от 20 осъдителни решения и около 40 висящи жалби, касаещи както лошите условия в затворите и следствените арести, така и недостига на законови средства срещу тях във вътрешното право.

В резолюцията си Комитетът на министрите отбелязва, че с предприетите от България мерки проблемът с пренаселеността в местата за лишаване от свобода е почти изцяло решен, материалните условия са значително подобрени, като е увеличен и размерът на присъжданите от националните съдилища обезщетения. В засилена процедура по наблюдение остават все пак проблемите с медицинската грижа и специалния режим на изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“. Някои въпроси ще продължат да се наблюдават по стандартната процедура във връзка с делото „Кехайов срещу България“.

Павлова откри модерен арест и пробационна служба в Петрич. Арестът е с капацитет за 30 задържани, които ще бъдат поставени в еднакви условия. Спалните помещения отговарят на изискванията за минимална жилищна площ от 4 кв. м, като във всяко има достъп до дневна светлина и чист въздух. Изградена е аспирационна система, която осигурява непрекъсната циркулация на въздуха в спалните и в общите помещения.

Всички килии разполагат със собствен санитарен възел и непрекъснат достъп до течаща топла и студена вода. Изградени и оборудвани са медицински кабинет и стая за среща с психолог, стая за свиждане и др. Съвременни условия на труд са осигурени и за надзирателите. Изграждането на сградата е струвало близо 1,5 млн. лева, осигурени Норвежкия финансов механизъм, без който държавата едва ли би ги отделила.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст