Санкционираната “Алфа банк” ще открива нови офиси в Китай

санкционираната "Алфа банк" ще открива нови офиси в Китай

Най-големият руски частен кредитор “Алфа банк”, който бе санкциониран както от съединените щати, така и от Европейския съюз, планира да отваря нови офиси в Китай след като разшири услугите си за китайския бизнес. Контролираната от санкционирания руски милиардер Михаил Фридман и партньорите му банка е внесла молба в оторизираните китайски органи да й разрешат да открие клонове в Пекин и Шанхай, става ясно от публикуваното от нея официално изявление на 18 юни. В него се посочва, че “Алфа банк” вече предлага услуги на “хиляди китайски компании”, които работят с Русия, и е пуснала уебсайт и услуги за подпомагане на говорещи китайски клиенти.

Съединените щати, ЕС и техните партньори наложиха наказания на ключови руски кредитни институции след разпореденото от Кремъл нахлуване в Украйна през февруари 2022-а. Вашингтон въведе санкции, блокиращи дейността на “Алфа банк” малко след инвазията, а Европа я включи в наказателния си списък през миналата година.

Москва и Пекин обявиха “безгранично” приятелство, което досега помага на Русия да превъзмогне интернационалните санкции. Въпреки това, държавните китайски банки затегнаха ограниченията за финансиране на руски клиенти след като Белият дом обяви в края на 2023-а, че ще наложи вторични санкции на кредиторите, които улесняват продажбите на забранени стоки за руснаците.

Всичко това обаче не спира навлизането на “Алфа банк” на китайския пазар. На 21 февруари китайската рейтингова агенция Lianhe Credit Rating съобщи в официално изявление, че оценява най-големия руски кредитор с “АА-” със стабилна перспектива – първата руска банка, получила международен рейтинг в Китай. Lianhe е дала същата кредитна оценка и на руската държава.

Агенцията обосновава решението си с множество фактори, като: системното значение на “Алфа банк”, ефективният корпоративен мениджмънт, високото качество на активите и силният кредитен потенциал. Lianhe подчертава и диверсифицираната структура на банковия кредитен портфейл, както и стабилните източници на оперативни приходи, позволяващи постигането на стабилен растеж.

Новият уебсайт на “Алфа банк” на китайски език предлага обработка на трудовите възнаграждения, корпоративни сметки, кредитиране и използване на цифрови финансови активи, както и помощ от говорещи китайски мениджъри.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст