Uber, Khosla и Nvidia инвестират 200 млн. долара в стартъпа за камиони Waabi

Uber, Khosla и Nvidia инвестират 200 млн. долара в стартъпа за камиони Waabi

Стартъпът за автономни камиони Waabi осигури 200 милиона долара финансиране в кръг от серия B, воден от Uber и Khosla Ventures. В него участваха и стратегически инвеститори като Nvidia, Volvo Group Venture Capital, Porsche Automobil Holding SE, Scania Invest и Ingka Investments.

Стартъпът за автономни камиони Waabi, базиран в Торонто, Канада, обяви, че е набрал 200 милиона долара в свръхзаписан кръг от финансиране от серия B, воден от съществуващите инвеститори Uber и Khosla Ventures. В последния кръг на финансиране на Waabi участват още Nvidia, както и Porsche и рисковият капитал на Volvo.

Много компании работят върху самоуправляващи се превозни средства, но Waabi смята, че твърде много разработчици разчитат на хората да се сетят за всички опасности по пътищата и използват големи флотилии, за да тестват различни сценарии. Waabi използва генеративен изкуствен интелект (generative AI), за да създаде единна AI система, която е способна да разсъждава като хората и да измисля проблеми, които човешкият ум не може да си представи. Техният симулатор със затворен цикъл, наречен Waabi World, автоматично генерира всички ситуации, които едно самоуправляващо се превозно средство може да срещне в реалния свят, като тества проблемите. Но без да се губят ресурси и пари за създаване на модели, които трябва да бъдат изминати милиони километри по пътищата.

Uber, Khosla и Nvidia инвестират 200 млн. долара в стартъпа за камиони Waabi

„Подобна система има изумителни способности да обобщава и се справя с неизвестното, обучението ѝ е по-ефективно, а безопасността ѝ може да бъде математически валидирана и проверена“, казва основателят и главен изпълнителен директор на Waabi Ракел Уртасун.

През септември софтуерът и сензорите на Waabi, базирани на изкуствен интелект – Waabi Driver, започнаха да работят с логистичната система Uber Freight за преместване на товари из цялата територия на САЩ. Десетгодишното партньорство започна в Далас и Хюстън, но ще се разшири и до други локации в Тексас и извън него.

Автомобилният транспорт е неразделна част от икономиката, като представлява над 70% от превозваните товари в САЩ. Въпреки това, той е измъчван от недостиг на шофьори, проблеми със сигурността и предизвикателства в доставките. Дори проблемите, свързани с пандемията, да са намалели, веригата за доставки далеч не е оптимална по отношение на ефективността, а автомобилният транспорт, в частност, продължава да бъде пазар, където има значително поле за оптимизиране на товарите. Много от тези проблеми могат да бъдат решени чрез автоматизация и други технологични решения.

Uber, Khosla и Nvidia инвестират 200 млн. долара в стартъпа за камиони Waabi

„Waabi разработва автономни камиони, като прилага най-съвременен генеративен изкуствен интелект към физическия свят. Развълнуван съм да подкрепя визията на Ракел чрез нашата инвестиция във Waabi, която се захранва от технологиите на Nvidia“, казва изпълнителният директор на Nvidia Дженсън Хуанг в изявление, обявяващо кръга на финансиране.

През март Waabi и Nvidia обявиха партньорство за използване на автомобилната изчислителна платформа DRIVE Thor на производителя на чипове за приложения за самоуправление, захранвани от генеративен изкуствен интелект. Значението на Nvidia като инвеститор в рисков капитал нараства, тъй като все повече стартиращи компании разчитат на AI чипове, а компанията е направила и други скорошни инвестиции в компании за самоуправление.

Новият кръг на инвеститори довежда общото финансиране на Waabi до 280 милиона долара от основаването ѝ през 2021 гoдина.

Четете още на : Син на милиардер от Chanel създава инвестиционен фонд за 110 млн.долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст