Кога ще е готов българският бизнес за еврозоната?

еврозона

Колко време е необходимо на българския бизнес да се подготви за еврозоната не е ясно, нито дали повечето компании са започнали този процес. Въпросът е, че трябва да му се осигури достъпна и разбираема информация от страна на държавата. Друга тема е, че някои компании явно смятат, че еврото няма да дойде скоро и не се престарават.

В доклад на Международния валутен фонд се казва, че  присъединяването на България към еврозоната по-късно през 2025 г. остава реалистична цел. Това ще се случи само ако няма рязка промяна във водените политики или не се появи нов външен шок, който да спре  намаляването на инфлацията. МВФ запазва без промяна прогнозите си за растежа на икономиката ни през текущата и следващата година съответно на ниво 2.7 на сто и 2.9 на сто.

В същото време неформално проучване на Асоциацията на търговците на нехранителни стоки показва, че

българските компании имат нужда от между шест месеца и една година,

за да се подготвят за еврозоната.

От асоциацията настояват държавата да приеме възможно най-скоро цялата нормативна база, благодарение на която бизнесът ще знае какво точно и как да промени.

Според половината от участвалите в проучването компании, България ще бъде приета в еврозоната чак през 2026 г., а за всяка четвърта фирма реалистичната дата е 1 юли 2025 г. Едва 12.5% смятат, че това има шанс да се случи на 1 януари 2025 година. Проблемът се оказва, че половината фирми (според “самопризнанията” в хода на проучването)

не знаят какво точно и как да променят, за да са готови.

Те твърдят, че липсва разбираема практическа информация и тази липса им пречи.

Наскоро управителят на БНБ Димитър Радев обяви, че логистичната и техническата подготовка за въвеждане на еврото, която е в компетенциите на централната банка и търговските банки, е в много напреднал стадий. Той обаче посочи, че правителството има още доста работа за вършене. Причината не е само инфлацията, а и политическата криза през последните години. Както и фактът, че

сме загубили инициативата в процеса на присъединяването.

„Платежните, информационните, счетоводните и статистическите системи, за които отговаря БНБ, на практика са готови за работа в условията на еврозоната и се нуждаят от последно фино калибриране“, каза Радев (вижте тук цялото му изказване пред конференцията “България в еврозоната, кога?”).

В търговските банки също от година продължава този процес, но защо държавата и бизнесът изостават и кога ще предприемат мерки? Вечно отлагане няма да има, а номерът „един не чул, друг не разбрал“ скоро няма да минава. Със сигурност

„неразбралите“ бизнеси могат да се обърнат към консултант,

а финансовото министерство също няма да им откаже информация.

От датата на влизане в еврозоната всички банки и други доставчици на платежни услуги еднократно ще превалутират всички левови салда по сметки на своите клиенти в евро без такси и комисиони.

От същия ден

титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро,

в единната европейска валута ще се изплащат и всички заплати, обезщетения, помощи, пенсии.

Предвиденият преходен период, в който за разплащане ще могат да се ползват и левове, и евро, е съвсем кратък – един месец.

Преходния период пък, в който търговците ще трябва да показват цените и в левове, и в евро, ще е около година и половина.

Времето минава и скоро всички трябва да сме готови за тази голяма промяна в ежедневния ни живот. Така че, ако се подготвим навреме, ще е само в наша полза.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст