Денят по диагонал – 19 юни 2024 г.

ЕЦБ

Кога ще бъде готов българският бизнес за еврозоната?

Колко време е необходимо на българския бизнес да се подготви за еврозоната не е ясно, нито дали повечето компании са започнали този процес. Въпросът е, че трябва да му се осигури достъпна и разбираема информация от страна на държавата. Друга тема е, че някои компании явно смятат, че еврото няма да дойде скоро и не се престарават.

В доклад на Международния валутен фонд се казва, че  присъединяването на България към еврозоната по-късно през 2025 г. остава реалистична цел. Това ще се случи само ако няма рязка промяна във водените политики или не се появи нов външен шок, който да спре  намаляването на инфлацията. 

Европейската комисия отправи четири препоръки за българската икономика

Европейската комисия отправи четири препоръки за българската икономика

Европейската комисия отправи препоръки за икономическото развитие на страните от Европейския съюз. За България Комисията издаде четири препоръки, предаде БТА.

За следващата година ЕК очаква нашата страна да ограничи общия бюджетен дефицит под три процента от брутния вътрешен продукт и да запази равнището на държавния дълг в разумни граници в средносрочен план. Препоръчва се значително ускоряване на изпълнението на програмите на политиката на сближаване и по ПВУ и за енергиен преход, включително с подобряване работата на администрацията и повишаване качеството на процедурите за обществените поръчки, както и укрепване на дейността на регулаторите.

Още една голф перла търси нов стопанин срещу малко джобни

Голф

Докато се разиграват пазарлъците около новата власт, държавата продължава да се влачи по течението на безвремието. И това никак не е случайно, ако приемем думите на банкера философ, Атанас Буров, че “в историята влизат само тези, които не са на заплата!”

Безумиците в нашенското управление, трасиращи пътя на знайни и незнайни “инвеститори еднодневки”, е тема, която „БАНКЕРЪ“ разработва от край време. Примерите са стотици – особено по времето на голф истерията, но за съжаление… край нямат.

Такъв е случаят с екзотичното решение от времето на тройната коалиция (БСП, ДПС, НДСВ), когато тогавашният премиер Сергей Станишев изведнъж реши, държавата ударно трябва да се заеме с развитието на голфа.

Нинова падна. И?

Нинова, вляво, Корнелия Нинова

Това, което всички (с изключение на патологичните врагове на БСП) очакваха, се случи. Корнелия Нинова, подобно на огромна и здраво вкоренена ряпа, бе най-после изскубната от социалистическата градина, която доведе до пълно опустошение. Но веднага възникват поне два въпроса. Първо, защо (чак) сега? Второ, ще бъде ли достатъчно – само по себе си – за да спре стремглавото падане на партията в пропастта на политическото небитие?

Би могло да се твърди, че последният срамен изборен погром е прелял чашата на търпението (БСП загуби 70 хиляди гласа в сравнение с април 2023 г. и вече е съразмерна по влияние с ИТН). Но това не е нито първата, нито най-шокиращата „кръвозагуба“.

Процесът започна още през пролетта на 2017 г.

Орен Симаниан е експерт в областта на стратегическите иновации в различни сфери с огромна страст към спорта, лектор, предприемач и старши консултант по иновации. През последното десетилетие е представил израелски нововъведения в около 100 лекции по целия свят, включително в Световната банка във Вашингтон и TEDx, както и на икономически форуми, в университети, посолства и др. Орен е ключова фигура в израелската стратъп общност, която е избрана за една от шестте водещи фигури в Тел Авив. Основател е на Форума на мениджърите на предприемаческите общности в Израел.

В миналото е представлявал Indiegogo – интернационална платформа за групово финансиране, чрез която е събрал над 25 млн. щ. долара за различни проекти. създава Центъра за предприемачество и рисков капитал към Университета в Тел Авив – TAU Ventures.

осподин Симаниан даде ексклузивно интервю за banker.bg.

Брюксел смъмри Франция и Италия за публичните им дългове от над 100% от БВП

Брюксел смъмри Франция и Италия за публичните им дългове от над 100% от БВП

Европейският съюз порица Франция и Италия, че поддържат високи дефицити – първата фаза от конфронтацията, която ще тества решимостта на блока да върне фискалната дисциплина и на теория може да доведе до глоби за милиарди евро. Съобщението на Брюксел на 19 май е още по-важно от гледна точка на извънредните френски избори, които разтревожиха инвеститорите заради потенциалната перспектива те да бъдат спечелени от крайната десница или от левицата, което ще раздуе още повече публичните финанси на страната.

Като цяло, седем държави подлежат на критики заради бюджетния им недостиг от над 3% от БВП, което ги превръща в обект на т. нар. Процедура за прекомерен дефицит (EDP), която изисква коригиращи действия и може да доведе до глоби, ако не бъдат взети мерки.

Рюте става шеф на НАТО, затрупвайки опонентите си с обещания. България пак не си поиска нищо

НАТО

Отиващият си премиер на Нидерландия Марк Рюте е успял да убеди правителствата на всички държави членки на НАТО да го подкрепят за поста генерален секретар на Алианса. Нидерландските медии съобщиха, че избирането му вече е сигурно през есента Йенс Столтенберг спокойно може да се оттегли, оставяйки престижния пост в сигурни ръце.

Избирането му за генерален секретар на НАТО му е вързано в кърпа, след като Унгария получи гаранции, че ще бъде изключена от новия проект на НАТО за помощ за Украйна, и свали ветото си. С нарочно писмо Рюте увери Виктор Орбан, че никой няма да натиска Будапеща да помага на Украйна, а в замяна той не трябва да блокира усилията на останалите държави членки да изпращат пари и оръжия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст