Изпраха прокурор по “Осемте джуджета”

Ресторантът "Осемте джуджета" се отдава под наем

Замесеният в изчезването на торба злато по скандала “Осемте джуджета” Дилян Деянов е възстановен на работа, след като повдигнатото му обвинение е свалено. Деянов беше временно отстранен от длъжност именно заради привличането му като обвиняем, но след отмяна на постановлението за това Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет го върна светкавично на работа в Пернишката окръжна прокуратура.

Дилян Деянов беше обвинен в длъжностно престъпление за това, че в нарушение на служебните си задължения върнал с постановление иззети като веществени доказателства златни монети, но на лице, което не е трябвало да ги получи. По същото разследване обвиняеми за вещно укривателство на монетите са бившите съпрузи Петьо Петров и Любена Павлова. Именно Деянов е автор на постановлението, с което връща златните монети на бизнесмена Илия Златанов, след като са иззети от неговия син Явор. Така след като Златанов-баща се подписва, че е получил златото, то се оказва в колата Любена Петрова и следите му се губят.

Служебните безобразията по случая са описани още през 2020 г. в доклад на пенсионирания вече прокурор Марио Василев до тогавашния му шеф Иван Гешев, който слага резолюция че е запознат и докладът потъва в архива. Три години по-късно, когато Гешев беше изгонен от поста, докладът беше изваден пред ВСС и стана ясно че иззетото от Златанови злато е около 35 килограма, като при обиските и претърсванията разследващите са иззели и около 1 млн. лв. в брой.

При връщането на значителни по количество и стойност веществени доказателства са допуснати груби закононарушения, причините за които не могат да бъдат напълно изяснени с инструментатирума и формата на настоящата проверка, но следва да получат своето адекватно санкциониране“, констатира Василев в доклада до Гешев. Сега прокуратурата твърди, че независимо от свалянето на обвинението срещу Дилян Деянов разследването продължава.

Казусът “Златанови” започна заради конфликт между баща и син, в който Пепи Еврото е привлечен да “помага”. Следствените действия започват под наблюдението на Дилян Деянов с изземване от банков трезор на 10 класьора с общо 507 златни монети. От дома на Явор за иззети отделно още монети и пари, а от друга банка – “значителни по стойност пачки с еврови банкноти“. Същия ден следователка по делото предава доказателствата на главния счетоводител на специализираната прокуратура вместо в банка, какъвто е редът.

На следващия ден от банкова касета са иззети още 9 пакета с 811 монети, няколко златни плочки и пари в евро, като всичко пак отива при счетоводителя на спецпрокуратурата вместо в банка. Същевременно разследващите описват иззетите ценности пределно пестеливо и общо – “в плик”, за да прикрият реалното им количество.

Липсва всякаква друга индивидуализация, свързана с година на парична емисия, вид валута, изборажение или надпис. В протокола изрично е записано, че всички описани монети и плочки от жълт метал са с различен размер в диаметър и тегло“, установява по-късно проверката.

Назначена е нумизматична експертиза, след което разследващите трима следователи се отказват от нея с аргумента, че е ненужна, прекалено скъпа, а освен това монетите не са нито предмет, нито средство за извършване на престъпление. Междувременно Златанов-син е задържан и оставен за постоянно в ареста, а към Деянов са зачислени още трима наблюдаващи прокурори – Георги Мойсев, Ивета Маркович и Кирил Пейчинов.

Междувременно Златанов-син е с разклатено здраве и след лечение в две болници го пускат под гаранция. Деянов образува обаче второ дело срещу него по материали, отделени от първото, за да поиска отново задържането му под стража. В доклада по казуса това му действие също е заклеймено като крайно съмнително и необосновано.

Под въпрос остава законосъобразността и причината да се разделя основното досъдебно производство осем месеца след образуването му при осигурен по делото значим ресурс от четирима наблюдаващи прокурори и трима следователи при положение, че Явор Златанов е бил привлечен за същото вторично престъпление по основното дело“.

Мафиотската схема продължава с подадена до прокуратурата от името на Златанов-баща молба за връщане на златото, което той твърди че не е искал. Молбата е придружена с пълен опис на монетите, идентичен с този по разследването.

Описът напълно кореспондира с описаните вещи, отразени в протоколите за изземване от 17 и 18 юли 2019 г. Списъкът с монети в молбата видимо е бил дословно преписан от протоколите за претърсване и изземване, тъй като повтаря поредността и специфичните описания на монетите от доказателствените средства. Илия Златанов не е присъствал при провеждане на следствените действия и не са му връчвани протоколите“, констатира Марио Василев. Към молбата са приложени и копия на фактури за покупка на монети от австрийски дилър, за които Златанов-баща твърди че са намерени от хората около Еврото.

Няколко месеца по-късно Деянов връща част от монетите с мотива, че не представлявали интерес и не са предмет или средство на престъпление. Горното твърдение не отговаря на истината, тъй като монетите не били подлагани нито на химическо, нито на нумизматично-оценъчно изследване в резултат на отказаната с постановление от 16.09.2019 г. експертиза, който факт е невъзможно да не се знае от наблюдаващия делото прокурор“, установява проверката.

Наблюдаващият прокурор Пейчинов пък надгражда с друго постановление за “връщане” на иззети доказателства – този път по молба от бившия депутат Димитър Ламбовски, който иска 650 хил. евро, които уж дал за пазене на Златанов-син. Връщат 550 хил. евро, но ги взима не Ламбовски, а друг адвокат-посредник от бандата на Пепи Еврото.

Без да познава в детайли фактологията по делото поради екстрения му избор на допълнителен прокурор по делото, прокурор Пейчинов напълно необосновано и произволно постановява търсената от молителя значителна сума в размер на 550 хил. евро да се върне“, констатира проверяващият прокурор Василев.

За капак два дни след връщането на парите Пейчинов иска становище от следовател по делото дали трябва трябва да бъдат върнати. А няколко дни по-късно съставя протокол за връщане на монетите, като добавя и такива, чието връщане Деянов е отказал. Действия, които в доклада по проверката са окачествени в прав текст като своеволие, при което изобщо не може да се разбере какво точно се предава, защото описание на ценностите няма. А в обобщение проверяващият Марио Василев установява, че извън шетнята около изземването и “връщането” на златото и парите разследващите нищо не са разследвали.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст