Кирил Петков предупреждава Борисов да не прехвърля отговорността към другите партии

кирил петков

Бойко Борисов да не прехвърля отговорността на други партии.

Това обяви Кирил Петков от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” по време на брифинг в парламента, след като стана ясно, че предложеният от ГЕРБ-СДС кандидат за председател на Народното събрание – Рая Назарян – не получи необходимата подкрепа.

Петков припомни, че по време на цялата кампания от ГЕРБ са заявявали, че са водеща и стабилна партия. Ето защо сега те трябва да демонстрират, че за думите им е имало някакъв смисъл.

Другото важно е, че когато Борисов пак събори поредното правителство и не си спази уговорката, да знае, че съставянето на правителство е много по-трудно, отколкото неговото разрушаване. Ще бъдем абсолютно предвидими пред нашите избиратели“, подчерта Кирил Петков. Той бе категоричен, че от неговата политическа сила ще осветят всяка кражба, която видят и няма да разрешат България да се върне в старите времена.

От своя страна съпредседателят на “Продължаваме промяната” – “Демократична България” Атанас Атанасов коментира, че тяхната коалиция е изключително сплотена и обединена и че тя ще бъде изключително ефективна опозиция.

От своя страна Божидар Божанов, получил най-много преференции, заяви, че са чули гласа на избиратели и те ясно са им отредили, че трябва да бъдат опозиция. Той добави, че е важно с ГЕРБ-СДС да се върнат няколко месеца назад, за да видят кой тогава не проявил отговорност и е довел държавата до настоящата криза.

Асен Василев обвини ГЕРБ в лека шизофрения: “Плюха ни, че нищо не можем и сме вкарали държавата в криза, а сега искат подкрепа от нас за правителство. Това е несериозно. По-лошото е, че след като сътвориха хаоса, сега не могат да сложат ред в него.

В последните три години ГЕРБ предизвикаха пет пъти избори с отказите си да съставят правителства. Явно сега ще отидем на шести избори заради тях. Нека първата политическа сила избере председател на Народното събрание и да започнем да работим. Ще бъдем опозиция на корупционните практики на ГЕРБ и ДПС“, обяви Асен Василев.

Той подчерта, че е задължение на победителя да осигури мнозинство за избора на председател на парламента и припомни, че когато от ПП-ДБ са спечелили изборите, те не са имали проблем да изберат председател.

В момента ние сме в опозиция. ГЕРБ спечелиха с над 10% и сега трябва да покажат как ще въведат ред в хаоса“, припомни Асен Василев лозунга в една от предизборните кампании на основните си опоненти.

Асен Василев изброи и четирите основни закона, които според ПП-ДБ трябва най-спешно да бъдат приети в парламента.

На първо място Василев посочи Закона за съдебната власт, който е закон по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и е изключително важен, защото гарантира честен и прозрачен избор на членовете на Висшия съдебен съвет.

На второ място – Законът за личния фалит, който засяга близо 1 млн. български граждани.

На трето – Законът за защита на лицата, подаващи сигнали за корупция.

На четвърто – Законът за правилата за избор на антикорупционната комисия, които ще гарантират ясни и прозрачни конкурси.

Андрей Цеков, бившият министър на регионалното развитие, призова журналистите да обърнат камерите си към община Доспат, където по думите му може да се види нагледен пример за произвола на ГЕРБ и ДПС.

По-конкретно той имаше предвид, че кметът на Доспат – Елин Радев, подкрепен от ГЕРБ, разрушава домове на български граждани, но не защото те са построени незаконно, а защото живеещите в тях са имали доблестта да подават сигнали за корупционни практики.

Андрей Цеков подчерта “Доспат, не сте сами” и бе категоричен, че ПП-ДБ ще им окажат правна помощ и ще им помогнат по всякакви възможни начини.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст