Китай е на първо място по отлив на милионери тази година

китайски юан

Китай тази година е на първо място в света по отлив на милионери, според изчисленията на консултантската компания Henley & Partners. Топ 5 на страните с най-голям брой напускащи богати граждани включва Обединеното кралство, Индия, Южна Корея и Русия. Експертите отбелязват, че миграцията на милионерите е причинена от нарастващата политическа нестабилност в дадена страна или регион, както и от икономическата несигурност в близко бъдеще.

Сред страните, в които най-често идват милионери от други държави, са ОАЕ, САЩ, Сингапур, Канада и Австралия.

Консултантската компания Henley & Partners, съвместно с изследователи на New World Wealth, публикува The Henley Private Wealth Migration Report 2024, посветен на миграцията на милионери. Експертите са изчислили кои страни ще бъдат напуснати от най-много милионери тази година и кои държави, напротив, най-много ще привличат богати хора.

Лидер в изтичането на милионери през 2024 г. ще бъде Китай с голяма разлика

Според авторите на доклада, тази година оттам ще напуснат 15 200 милионери. Миналата година Китай също заема първо място, като 13 800 милионери са напуснали страната. Henley & Partners смята, че тази ситуация е причинена от несигурността в непосредствените перспективи на китайската икономика, която продължава да се възстановява много бавно от пандемията от COVID-19, както и от геополитическото напрежение в отношенията със Съединените щати и други западни страни. Всичко това насърчава богатите китайци все повече да се местят в други страни – обикновено в САЩ, Канада или Сингапур.

На второ място е Великобритания с 9500 души

Авторите на доклада отбелязват, че изселването на богати хора от страната е започнало през 2017 г. след Брекзит. Общо 16 500 милионери са напуснали Великобритания между 2017 и 2023 година. Според Henley & Partners, тази тенденция е малко вероятно да се промени в близко бъдеще поради данъчната политика на британските власти, които увеличават таксите за собствениците на имоти на стойност 325 000 паунда и повече, а също така отменят някои данъчни облекчения за богатите жители на страна без британско гражданство.

Топ 5 на страните с най-много милионери, напуснали тази година, също включва Индия (4300 души), Южна Корея (1200 души) и Русия (1000 души). По отношение на Русия авторите на доклада отбелязват, че „цунамито от милионери, които се втурнаха от Русия след избухването на военния конфликт в Украйна, затихва. Ако през 2022 г. отливът беше 8500 милионери, а през 2023 г. – 2800, то тази година около 1000 милионери ще изберат да се преместят от страната.“

Що се отнася до страните, които се превръщат в

притегателна точка за милионери от други страни, ОАЕ стана световен лидер тази година

В края на тази година там ще се преместят общо 6700 милионери.

На второ място са САЩ (+3800 души), на трето е Сингапур (+3500 души). В топ 10 на страните с най-голям приток на милионери влизат още Канада, Австралия, Италия, Швейцария, Гърция, Португалия и Япония.

От Henley & Partners отбелязват, че ОАЕ зае първото място до голяма степен благодарение на атрактивните условия на програмата за златни визи, нулев данък върху доходите, насърчаване на луксозен начин на живот и удобно местоположение. Това привлича много богати хора от Индия, Русия, съседните на ОАЕ страни в Близкия изток, както и от Африка и Европа.

Като цяло експертите отбелязват, че

милионерите са привлечени от страни със стабилна политическа и икономическа ситуация,

мек климат и/или широка гама от луксозни имоти, стоки и услуги.

Заради нарастващата политическа нестабилност в Израел, причинена от военния конфликт с групировката Хамас, тази страна през 2024 година за първи път изпадна от списъка на 10-те най-големи страни, привлекли милионери през последните десетилетия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст