Русия и Северна Корея подписаха нов пакт за стратегическо партньорство

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун подписаха всеобхватен договор за стратегическо партньорство.

Путин и Ким Чен Ун приключиха разговорите на четири очи, които продължиха около два часа, предаде “Гардиън”, позовавайки се на руски информационни агенции.

Юрий Ушаков, съветник на Владимир Путин, обясни, че новият текст ще замени Договора за дружба и взаимопомощ (1961), Договора за дружба и добросъседство (2000) и Московската и Пхенянската декларация от 2000-2001 година. По думите му това се дължи на “дълбоката еволюция на геополитическата ситуация в света и региона”.

Ушаков коментира още, че документът отговаря на всички основни принципи на международното право и няма никакъв конфронтационен характер. Той каза, че новия пакт няма да бъде насочен срещу отделни страни, а има за цел да осигури по-голяма стабилност за двете държави.

Владимир Путин е на знакова визита в Северна Корея. Още в началото на посещението си той благодари на Ким Чен Ун за непоколебимата подкрепа, включително и за руската политика към Украйна. Той допълни, че Русия се бори срещу империалистическата политика на САЩ и техните съюзници.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст